Perkálhatnak a Zsolnay-dolgozók, mert jogellenesen mondtak fel

MN

2018. február 13., kedd 13:54, frissítve: kedd 13:54

Több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 115 volt dolgozónak a Zsolnay-gyár tulajdonosai felé – értesült a Szabad Pécs.

A Zalaegerszegi Törvényszék keddi, jogerős, végrehajtható ítélete szerint a felmondás jogellenesen történt, mert a tömeges, rendkívüli és azonnali felmondásban megjelölt indok nem volt valós, vagy nem tudták annak valóságtartalmát hitelt érdemlően bizonyítani a volt Zsolnay-dolgozók. 

A lap érdeklődésére a Zsolnay-gyár jogi képviselői azt is elmondták a keddi határozathozatalt követően, hogy a végrehajtási költségeket is be fogják nyújtani, így a most még egy dolgozóra jutó mintegy 200 ezer forintos átlagos bíróság általi kötelezéssel fizetendő összeg fejenként több tízezer forinttal is emelkedhet.

A Szabad Pécs megjegyezte: az is kérdéses, hogy az ellen-Zsolnay-cég, a Ledina Kerámia és az immáron Pannon Porcelánnak nevezett másik új cég tulajdonosai átvállalják-e a dolgozók helyett a fizetendő részt. Avagy, ha ők nem, a pécsi önkormányzat jótáll-e a dolgozókért, hiszen annak idején ilyen ígéret elhangzott Páva Zsolt pécsi polgármester részéről.

Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő pedig nem csak arcát vállalva kampányolt a sajtóban csak Zsolnay-puccsként bemutatott események mellett, még a parlamentbe is felutaztatta azokat a dolgozókat, akik az akkor még a pécsi önkormányzat cégének számító Ledina Kerámiához mentek át a Tettye Forrásház épületében megszervezett tömeges felmondáshoz. Az új cégbe való belépést is akkor írták alá a dolgozók.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.