Perre megy Kovács Tamás, amiért menesztették

PR

2012. május 21., hétfő 16:17

A június közepén sorra kerülő vívó Európa-bajnokságon már nem Kovács Tamás irányítja szövetségi kapitányként a kardozókat, mivel megszűnt a poszt, és a szövetség egyoldalúan szerződést bontott vele.

A szakembernek, aki tavaly február elején került vissza a fegyvernem élére, november 30-ig volt szerződése, s mivel a szövetség ellenszolgáltatás nélkül mozdította el posztjáról, most bírósághoz fordul. Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére úgy reagált, hogy a szerződésben a felmondást a polgári törvénykönyvre hivatkozva szabályozták, ennek alapján történt meg a menesztés.

„Az lett volna a korrekt, ha június 30-ig, a tisztújításig maradhatok. Véleményem szerint egyébként a sikertelen kvalifikációs sorozat után mindenkinek, az elnökségnek, a szakvezetőknek le kellett volna mondaniuk. Három héttel az olimpiai előtt tisztújítást tartani pedig értelmetlen, ezt áprilisban vagy az olimpia után, szeptemberben kellett volna megtartani” – fogalmazott Kovács Tamás.

„Határozott idejű szerződést csak fegyelmi okra hivatkozva lehet felmondani, de erről az én esetemben nem volt szó. A szövetség azzal érvel, hogy megszűnt a poszt… Én magam azért nem mondtam le, mert nem akartam egyedül elvinni a balhét, a sikertelenséghez ugyanis nagyon sokan hozzájárultak még” – tette hozzá a múlt kedden menesztett kapitány.

Kovács Tamás arról is beszélt, hogy rövid volt az idő, amit a kardozókkal tölthetett, az, hogy a férficsapat lemarad az olimpiáról, gyakorlatilag már tavaly ősszel, a cataniai világbajnokságon eldőlt. „A tavaszi utolsó két verseny, a padovai és a moszkvai már inkább csak a bundáról szólt” – mondta.

Az utolsó selejtezős versenyt követően Kovács Tamás az MNO-nak hangsúlyozta: ma sem döntene másként, a fiatalokra számítana a sorsdöntő világkupán. A szakember a márciusi interjúban úgy fogalmazott: kétségkívül fájó, hogy nem jutott ki a csapat az olimpiára, mert „egy páratlan sorozat szakad meg, de egyszer minden sorozatnak vége lesz. A gyerekek minden munkát elvégeztek, az ő nevükben és a magaméban is mondhatom, hogy tiszta a lelkiismeretünk”.


„Sokat tettek azért, hogy ilyen mélységbe kerüljön a sportág”

A férfi kardválogatott hatodik lett a tavaly októberi vb-n. A londoni játékokra csupán négy vívónak – a tőröző Mohamed Aidának, a párbajtőröző Szász Emesének és Imre Gézának, valamint a kardozó Szilágyi Áronnak – sikerült kvótát szereznie. Egy hosszabb időszakot értékelve a hazai vívósport történéseivel kapcsolatban Kovács Tamás hozzátette: „Ez az elnökség sokat tett azért, hogy szakmailag és morálisan ilyen mélységbe kerüljön a sportág és hogy olyan embereket, mint Gémesi György, Kulcsár Győző vagy én magam, eltávolítson a sportág vezetéséből.”

Kovács Tamás 1980 és 2007 között főtitkári, szövetségi kapitányi és technikai igazgatói feladatokat látott el a vívószövetségben, majd a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója volt, mielőtt visszatért volna a víváshoz. A tőrözőknek 2010 nyara, a párbajtőrözőknek pedig idén február óta nem volt szövetségi kapitányuk. Az irányítást vezetőedzők – Beliczay Sándor (férfi tőr), Solti Antal (női tőr) és Mincza-Nébald Ildikó (párbajtőr) – látják el.

Megállapították, hogy nem indokolt a poszt fenntartása

Füleky András Kovács Tamás szavaira reagálva emlékeztetett rá, hogy az elnökség az áprilisi ülésén meghallgatta a szakmai vezetőknek a kvalifikációs időszakról szóló beszámolóját, de egyiket sem fogadta el, mert azt állapította meg, hogy az elért eredmények elmaradtak a szövetségi elvárástól és az eredeti vállalásoktól is. A vezető testület csalódásként értékelte, hogy egyetlen csapat sem szerzett kvótát, s mivel mind a négy szakvezető azt írta, hogy a feltételek adottak voltak, a kudarcnak csak szakmai okai lehettek.

„Az elnökség ezzel párhuzamosan megállapította, hogy nem indokolt a szövetségi kapitányi poszt fenntartása, mivel az olimpián csak egyéni versenyzők szerepelnek, addig pedig csupán egy Európa-bajnokság van hátra. Mostanra pedig már csak Kovács Tamás töltötte be ezt a posztot, ezért az elnökség felhatalmazott engem mint ügyvezető igazgatót, hogy május 15-i hatállyal mondjam fel a szerződését” – folytatta Füleky András.

Az ügyvezető igazgató szerint áprilisban nem lehetett volna megtartani a tisztújítást, mert márciusra még nem voltak készen a beszámolók, márpedig a közgyűlést egy hónappal a tervezett időpontja előtt kell összehívni. Hogy szeptemberben lehetett volna-e, azon el lehet gondolkodni, de így döntött az elnökség, amely egyébként éppen azért határozott úgy, hogy nem akar a tisztújítás gátja lenni, mert érzékelte, hogy a szövetségnek szakmailag, gazdaságilag és erkölcsileg meg kell újulnia – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.