"Pesten okoskodj" - üzenték Szanyinak

2012. augusztus 6., hétfő 18:49

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy a hatalmas adóssághullám ne temesse maga alá Hódmezővásárhelyt – jelentette ki Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja hétfőn az alföldi városban.

A szocialista politikus Kis Andreával, a párt polgármesterjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Hódmezővásárhely rákos beteg, nagyon komoly kezelésre szorul”. Hódmezővásárhelyen az egy főre jutó önkormányzati adósság 450 ezer forint, csaknem duplája az országos átlagnak – mondta Szanyi Tibor, hozzátéve, ezt a „borzasztó adóssághegyet” egy ideig még tolhatja a város maga előtt, de ledolgozni nem lesz könnyű.

Véleménye szerint radikális megszorítások esetén is csak 2037-re juthat oda a település, hogy „egy kicsit ki tudja dugni az orrát a víz alól”. Hozzátette: ilyen horderejű problémákat csak nemzeti összefogással lehet megoldani. Hódmezővásárhely az egész ország segítségét kell hogy kérje, egymagában nem fog tudni kimászni abból a csapdából, amelybe az elmúlt tíz évben került.

Hosszú távon csak a munkahelyteremtés, elsősorban a városban nagy hagyományokkal rendelkező könnyűipar fejlesztése segíthet Hódmezővásárhelyen – hangsúlyozta a képviselő. A szocialista politikus komoly veszélynek látja az elvándorlást, mint mondta, a megyei jogú város lakossága 22 esztendő alatt 55 ezerről 46 ezerre csökkent, és az ajánlószelvény-gyűjtés tapasztalatai azt mutatják, sok az olyan fiatal, akinek bár a bejelentett lakcíme Hódmezővásárhelyen van, már külföldön dolgozik.

A két szocialista politikust sajtótájékoztatójuk helyszínén, a Kossuth téren tiltakozó civilek fogadták. A tucatnyi tüntető transzparenseket tartott a magasba, melyeken többek között a „Pesten okoskodj”, „Ne hazudjatok”, „Vásárhely nem kér belőletek!” feliratok voltak olvashatók. Szanyi Tibor sikertelenül próbált meg beszélgetésbe elegyedni a demonstrálókkal, végül sajtótájékoztatóját a tiltakozókat „díszletként használva”, eléjük állva tartotta meg.

Hódmezővásárhelyen szeptember 2-án azért tartanak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János június 2-ától a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és e poszt a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.

A választásokon az MSZP-s Kis Andrea mellett hárman indulnak. A Fidesz–KDNP jelöltje a település irányításában tizennyolc esztendeje önkormányzati képviselőként, tizenkét éve pedig alpolgármesterként részt vevő Almási István. A Jobbik Kovács Sándor vállalkozót indítja a posztért. Nagy László, a Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke pedig független jelöltként vesz részt a választáson.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.