Petíció indult a Szinyei gimnázium igazgatójáért, Balog gyorsan hosszabbított

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. július 17., hétfő 13:05, frissítve: kedd 06:24

Online petíciót indítottak a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójáért, Tóth Gáborért, aki bár egyedüliként indult az iskola igazgatói pozíciójára kiírt pályázaton, jelentkezését mégsem fogadta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma – tudta meg a Magyar Nemzet. Nem sokkal később az MTI-vel azt közölte a tárca: miniszteri utasításra legalább egy évvel meghosszabbítják a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának megbízatását.

A közleményben az áll: bár az iskolaigazgatók kinevezése nem miniszteri hatáskörbe tartozó kérdés, Balog Zoltán tárcavezető a Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította Palkovics László oktatási államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását.

A fővárosi gimnázium iskolavezetése sajtóhírekre reagálva az intézmény honlapján vasárnap erősítette meg, hogy Tóth Gábor jelenlegi igazgató egyetlen pályázóként beadott intézményvezetői pályázatát az oktatási államtitkárság elutasította.

Mint ismert, a Szinyei volt az az iskola, melynek diákjai és tanárai buszbalesetet szenvedtek Veronánál január 20-án, a tragédiában 17-en haltak meg. Először az Esti Újság nevű hírportál írt arról, hogy az intézményt 10 éve vezető Tóthtal e-mailben közölték, hogy nem támogatják igazgatói pályázatát, ráadásul a döntést még csak nem is indokolták.

Úgy tudjuk, Tóth menesztése miatt a pedagógusok és a szülői munkaközösség vezetői a mai napon gyűlést tartottak, ennek eredményeképpen indítottak online petíciót a szülők az igazgatóért. Bár a petíció csak néhány órája indult, eddig is már több mint 250-en írták alá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Az elutasító döntés indoklás nélkül született meg, így mind a szülői munkaközösség, mind a Szinyei Merse Pál Gimnázium volt és jelenlegi diákjai és az intézmény összes dolgozója értetlenül áll az események előtt. Várjuk az Emmi felelős döntéshozójának az állásfoglalását” – írják.

Lapunknak egy iskolai forrás arról beszélt: a tanárok és a szülők is értetlenül állnak az igazgató elküldése előtt. „Mélységesen támogatjuk őt, azt szeretnénk, ha továbbra is ő maradna az iskola igazgatója” – mondta forrásunk, hozzátéve, hogy az iskola közössége úgy érzi, olyan döntést hoztak a fejük felett, ami nem korrekt. Mint elmondta, az intézményvezető a veronai tragédiát is jól kezelte: gondoskodott arról, legyen helye a gyásznak is, de azért folyjon tovább az élet az intézményben. „Emberségesen bánt a gyerekekkel, szülőkkel és pedagógusokkal egyaránt” – tette hozzá. 

Tóth menesztésével kapcsolatban az Esti Újság nevű lap arról is írt, hogy az igazgatói pozícióért indult egy hölgy is, „aki épp a pályázatot elbíráló államtitkárságon volt valaki jó imerőse”. Utóbbit forrásunk is megerősítette; szerinte a pályázati határidő leadásának napjáig „mindenki úgy tudta, hogy lesz még egy jelentkező, akit ide akarnak rakni”, ám végül mégiscsak Tóth jelentkezett a posztra.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.