Pharaon fia pert indított Tiborczék korábbi cége ellen

MN

2018. március 23., péntek 08:52, frissítve: péntek 10:40

Céges pert indított a néhai Ghaith Pharaon fia, Laith Pharaon, a nemzetközi cégbirodalom 49 éves örököse és közismert sportoló: a per egyik alperese az apja nevét viselő cég, a Pharaon-Kappa, a pereskedés tárgya pedig a Postabank-székház tulajdonjoga lehet – írja törvényszéki és céges adatnyilvántartásokra hivatkozva az Alfahír.

A portál szerint eddig is nyílt titok volt, hogy az Amman M. A. Abu Namous nevén és ügyvezetése alatt levő kft.-k valójában Ghaith Pharaon magyarországi érdekeltségeit takarják, de most be is bizonyosodott. Laith Pharaon három cége ugyanis pert indított Namous és a Pharaon név mögé biggyesztett görög betűkkel jelölt cégek ellen.

A felperesek a Bay View International Group S. A., a Pharaon Investment Group Limited Holding és a Pharaon Commercial Investment Group. Az alperesi oldalon pedig szerepel az a Pharaon-Kappa Kft. is, amelyet Orbán Viktor barátja, Adnan Polat Hollandiában bejegyzett cégétől, a HBRE International Investments B. V.-től, valamint Orbán veje, Tiborcz István BDPST Zrt.-jétől vásárolt meg a Pharaon-Omega Kft. A céget ekkor még AMX Nador House Kft.-nek hívták – a név magáért beszél, a vállalkozás ugyanis azzal a céllal alakult, hogy megvásárolja a budapesti József Attila utca és József nádor tér sarkán található egykori Postabank-székházat.

Kézről kézre járó cégek

Ez kalandos úton-módon sikerült is – emlékeztet az Alfahír. A társaságot Suat Gökhan Karakus török üzletember alapította, aki gyakorlatilag a Galatasaray focicsapat korábbi elnöke, a milliárdos török nagyvállalkozó Adnan Polat magyarországi intézőjének nevezhető. Polat és Orbán Viktor jó kapcsolatára akkor derült fény, amikor a Bors lefotózta őket a felcsúti Pancho Aréna tetején.

Polat és Tiborcz kormányzati és üzleti kapcsolatainak nyilvánossága pedig még régebbre nyúlik vissza. 2016 júniusának elején a Magyar Narancs készített fotókkal dokumentált tényfeltáró anyagot arról, ahogy Karakus, Polat, Tiborcz István, Orbán Ráhel, Namous, illetve Rahói Zsuzsanna, a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója – aki már 2012-ben is a miniszterelnök nemzetközi stábjában dolgozott főosztályvezetőként – egymást váltották a Széchenyi István téri Gresham-palota teraszán.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ingatlan 2006-ban került a Nádor Palace Kft. tulajdonába, a cég éves beszámolói szerint a könyv szerinti értéke 1,85 milliárd forint volt. (Az euró árfolyama ekkoriban 252–255 forint között mozgott.)

A Nádor Palace Kft. tulajdonosa egy Delaware-ben bejegyzett offshore cég volt, amelyet a The Company Corporation segítségével alapítottak. Utóbbi cég egyik szolgáltatása pont az, hogy segít elfedni a valódi tulajdonosokat.

Kis kitérő, hogy 2006 decemberében György István, a Fidesz fővárosi képviselője határozati javaslatot terjesztett elő, amelyben azt javasolta, hogy a közgyűlés a 7,2 millió eurós ügylet során éljen elővásárlási jogával. Az akkori MSZP–SZDSZ alkotta többség nem fogadta el a javaslatot, így az ingatlan nem a fővároshoz, hanem a Nádor Palace Kft.-hez került.

 
2006-ban György István, a Fidesz fővárosi képviselője is elővásárlási jogot akart a székházra, akkor eredménytelenül
Alfahír
 

Pár hónappal később a 7,2 millió euróért megvásárolt ingatlanra egy csaknem 9 millió eurós úgynevezett keretbiztosítéki jelzálog került, amely rajta is maradt a Postabank-székházon 2016 júniusáig. Ekkor azonban a ház az AMX Nador House Kft. tulajdonában állt, amely cégnek már a Pharaon-Omega Kft.-nél voltak üzletrészei.

A Nádor Palace el is kezdte a felújítást, a beruházások folyamatosan növelték az ingatlan értékét, amely a kft. 2014-es beszámolója szerint több mint 2,5 milliárd forint volt. Vele szemben a vállalkozás mérlegében 855 milliós tulajdonosi kölcsön, illetve 2,2 milliárd forint értékű rövid lejáratú kötelezettség szerepel.

Tiborcz képbe kerül

Az AMX Nador House-t alapítása után nem sokkal, 2015. szeptember 14-én Polat intézőjétől, Karakustól megvették Polat, valamint Tiborcz cégeit – mozgolódásukra akkor a 444.hu is felfigyelt.

Még ebben a hónapban a 9 millió eurós jelzálog jogosultja megváltozott: az Unicredit Bank helyett az AMX Nador House lett. Mi több, másnap a Postabank-székház tulajdonjoga is az AMX Nador House-hoz került. A cég 2015-ös beszámolójában meg is jelenik az ingatlan értéke, de csak 1,986 milliárd forinton.

Ezzel párhuzamosan a Nádor Palace Kft. szó szerint „kiürült”, az eredménykimutatásban 1,9 milliárdos bevétel szerepel (a Postabank-székház eladása) a ráfordítások között az ingatlan azóta 2,6 milliárdos könyv szerinti értékre emelkedett összegével. A rendkívüli bevételek között pedig megjelenik egy 900 milliós tétel, amely valószínűleg a már emlegetett alapítói kölcsön elengedéséből, illetve hitelátvállalásból származhat.

800 millióért adhattak túl rajta

Azt az Alfahír sem tudja, hogy az AMX Nador House Kft.-t mennyiért szerezte meg a Polat-féle HBRE, illetve a Tiborcz-féle BDPST Zrt., ugyanis a vállalkozást 2016. március 17-én továbbértékesítették a Namous nevén szereplő Pharaon-Omega Kft.-nek. Így az AMX Nador House 2016. május 31-én kelt, 2015-re vonatkozó éves beszámolóját már Namous írta alá, a céget pedig átnevezte Pharaon-Kappa Kft.-vé. Az viszont nyomon követhető, hogy a Pharaon-Omega 866 233 000 forintot fizetett a HBRE-nek és a BDPST-nek, ugyanis ez a szám szerepel a Pharaon-Omega 2016-os beszámolója kiegészítő mellékletében kapcsolt vállalkozás értékeként. És mivel a cégnek nincs másban tulajdonosi részesedése, ez csak a Pharaon-Kappa (lánykori nevén AMX Nador House) Kft. vételára lehet.

 
A Pharaon-Omega 2016-os beszámolójának részlete
Alfahír
 

A cikk elején említett szerződés érvénytelensége iránt indított per csütörtökön kezdődött a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumán. Az Alfahír szerette volna megtudni, hogy mi a per tárgya, ezért e-mailben kereste meg Pharaon nemzetközi cégeit, illetve a Fővárosi Törvényszéket, hogy adjon tájékoztatást röviden az ügyről. Választ eddig nem kapott, a tárgyalást pedig a bíróság (az alperes kérésére, a felperes beleegyezésével) üzleti titokra hivatkozva zárttá minősítette.

 
A céges perről tanúskodó, nem hiteles tulajdoni lap
Alfahír
 

Ami biztos, a korábban Tiborczék tulajdonában álló Postabank-székház tulajdoni lapján szerepel a perindítás ténye 2017. december 17-i érkeztetéssel. Az is egyértelmű, hogy az épületre az állam is szemet vetett, hiszen az idén januárban elővásárlási jogot jegyeztek be a székházra – az ingatlan így csak akkor kerülhet magántulajdonoshoz, ha az állami vevő lemond róla. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.