Pintér Sándor elismerte: poligráfot vetettek be a katasztrófavédelemnél

MN

2017. szeptember 6., szerda 18:37, frissítve: csütörtök 12:26

Augusztusban írta meg a Lánglovagok.hu, hogy valaki még márciusban levelet küldött „katasztrófavédelmis tűzoltó” aláírással a belügyminiszternek. Az írás egy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság több vezetőjének összefonódásáról, vezetői hibákról, az összeférhetetlenségi szabályok kijátszásával maszekolásról, házastársak megcsalásáról, haverok és szeretők felfelé ívelő karrierjéről szólt. A levél írója információit a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) is megküldte.

A cikk szerint ezt követően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az egyik megyei katasztrófavédelmi igazgatóság három vezető beosztású munkatársát poligráfos vizsgálatra rendelte fel a levélíró felkutatásának érdekében. Azt írták, a műszeres vizsgálaton egy ember nem kívánt részt venni, amit a levélírás beismeréseként értékeltek, és felmentéssel megszüntették a hivatásos szolgálati jogviszonyát.

A Hvg.hu szúrta ki, hogy az üggyel kapcsolatban Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdést tett fel. Ebben azt írta, „nem bűncselekmény a miniszter figyelmét felhívni az általa irányított szerveknél tapasztalt szabálytalanságokra, ellenben a poligráf jogszerűtlen alkalmazása felvetheti a bűncselekmény gyanúját”. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, helytállóak-e a portál információi, valóban végeztek-e poligráfos vizsgálatot, ezt milyen bűncselekmény gyanúja indokolta, és milyen megállapításokat tettek ennek eredményeként.

Pintér Sándor válaszában azt írta: a kérdésében említett névtelen levél olyan információkat tartalmazott, amelyek alkalmasak a katasztrófavédelem hivatásos állományú, név szerint is beazonosítható vezetői becsületének csorbítására és szolgálati tekintélyük megsértésére. Ezért felmerült a szolgálati tekintély megsértése vétség gyanúja, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) „az elkövető kilétének megállapítása céljából felderítő tevékenységet folytatott”. Hozzátette, hogy ennek során – írásbeli hozzájárulásával – egy személy esetében került sor poligráf alkalmazására.

„A poligráf alkalmazása tehát nem munkajogi kérdéssel összefüggésben és nem a katasztrófavédelem megkeresésére történt. Az NVSZ a szolgálati tekintély megsértésére utaló adatok miatt elrendelt titkos információgyűjtés keretében törvényesen és szakszerűen járt el. Az eset kapcsán sem büntető-, sem munkajogi intézkedésre nem került sor” – fogalmazott Pintér Sándor.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.