Plagizált a Corvinus dékánja?

MN

2017. július 17., hétfő 10:30, frissítve: hétfő 10:45

Paprika Zita, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja 2002-ben és 2005-ben jelentette meg Döntéselmélet című könyvét, mely közel 600 oldalban kíván átfogó bemutatást nyújtani a címében jelzett témához. A könyvben azonban legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik a téma 2010-ben elhunyt tekintélye, Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvével – írja az Átlátszó.hu.

Egy áprilisi belső ellenőrzés összefoglalója szerint ugyanis megállapítható, hogy Paprika könyvének 84. oldalig tartó részeiben, hol szó szerint, hol átfogalmazva, de lényegét tekintve szövegazonos a felhasznált irodalomként megjelölt forrással. „A vonatkozó fejezetekben ugyanakkor határozottan nem azonosítható, hogy a Kindlertől (1–39. oldalig) származó egyes részek melyik szakirodalomként megjelölt forrásmunkából származnak, továbbá milyen terjedelemben kerültek átvételre. Ugyan Paprika könyve elején az »egyes fejezetek szerzői« kezdetű résznél szerényen – csillagozva – megjegyzi, hogy »A problémamegoldás elmélete« és a »Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok« című fejezet »Kindler József kéziratának felhasználásával készült«, ugyanakkor ez tudományos szempontból nem tekinthető szabályszerű hivatkozásnak. Az a plágium gyanúját legalábbis felveti” – írták.

A portál Paprika Zitát is megkereste az üggyel kapcsolatban, aki arra kérte az Átlátszó.hu-t, tartsák tiszteletben Kindler emlékét, és kíméljék meg az érintetteket az alaptalan vádaskodásoktól. „Gondolom, azt Ön sem tartja életszerűnek, hogy a Tanár úr egyetértése nélkül használtam fel korábbi közös munkánk részleteit, majd felkértem lektornak. Lektorként tökéletesen tisztában volt a két mű összefüggésével, és semmiféle aggály nem merült fel benne sem akkor, sem később” – fogalmazott.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.