Plakátrongálás: gyanúban a fideszes alpolgármester

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. október 20., péntek 05:42, frissítve: péntek 11:38

Ismét napvilágra került egy eset, amely szerint a Fideszhez köthető politikusok aktívan részt vesznek a kormányt bíráló plakátok – mára már napi szintűvé vált – megrongálásában. A Jobbikhoz közeli N1TV hozott nyilvánosságra egy felvételt, amelyet – a videóban elhangzottak szerint – a párt mezőkövesdi tagjai rögzítettek. Ebben az látszik, hogy a párt egyik óriásplakátját az esti, éjszakai órákban egy férfi fekete festékkel mázolja le, majd amikor a jobbikosok megpróbálják felelősségre vonni, beül egy autóba. A kocsi sofőrjét a felvételen nem látni, a rendszáma alapján azonban a helyi jobbikosok azonosították a rongálásban részt vevőket. A jármű Surmann Antalé, Nyékládháza fideszes alpolgármesteréé.

Surmann Antal a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, nem kíván nyilatkozni az ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy ő vezette-e az autót, csak annyit mondott, hogy „kitalálmány az egész”, és nem szeretne olyan miatt védekezni, amit nem is követett el, majd megismételte, hogy nem nyilatkozik a kérdésben.

Előfordult azonban már olyan eset, hogy kormánypárti politikusok bizonyítottan is érintettek voltak a plakátrongálásokban. Még áprilisban az Alfahír.hu hozott nyilvánosságra egy e-mailt, amelyben Csonka László, a XV. kerület fideszes önkormányzati képviselője, Kósa Lajos akkori személyi titkára buzdított a jobbikos plakátok „feldíszítésére”. Később arra hivatkozott, hogy a plakátok megrongálása valójában csak véleménynyilvánítás. De emlékezetes az is, amikor lapunk tulajdonosának, Simicska Lajosnak a saját hirdetőoszlopaira kiírt mondatát nem más, mint a Fidelitas veszprémi elnöke festette át.

A Jobbik év elején kezdett bele országos plakátkampányába, a rongálások pedig szinte az első pillanatban elkezdődtek. A hirdetéseket, amint kikerültek, egy-két napon belül nagy eséllyel lefestették. Úgy tűnik tehát, hogy országosan, szervezetten zajlik a rongálás. Még olyan plakátokat is átfestettek, amelyek egy-egy magasabb kerítés vagy házfal oldalán voltak, vagyis az elkövetők éjszakai kirándulásaikra létrával járnak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezt követte a plakáttörvény néven ismertté vált szabályozás, amellyel a parlament kormánypárti többsége kimondta: csak listaáron hirdethetnek óriásplakáton a pártok. A Jobbik ezt úgy igyekezett kijátszani, hogy több mint ezer óriásplakátot egyszerűen megvásárolt, ma már azokon hirdet. Ám ennél a pontnál már nemcsak a rongálók, hanem a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felügyelete alatt álló kormányhivatalok célpontjai is lettek a plakátok. Az intézmények azt kifogásolják, hogy a Jobbik nem jelentette be a listaárat, amelyen a plakátokat bérbe adnák, és nem küldte meg a bérbeadásról szóló szerződést sem. Csakhogy mivel a Jobbik a saját plakáthelyein hirdet, értelemszerűen nem kötött szerződést saját magával, listaárat pedig azért nem állapítottak meg, mert másnak nem akarják azt bérbe adni. A kormányhivatalok több helyen – rendőrségi biztosítás mellett – távolítottak már el plakátokat, még a helyszínen lévő jobbikos országgyűlési képviselő sem tudta ezt megakadályozni.

A párt egyébként eddig országszerte 45 olyan határozatot kapott a kormányhivataloktól, amelyek arról szólnak, hogy egy-egy adott plakátot le fognak szedni – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Jakab Péter szóvivő. A jobbikos politikus kifejtette: azt folyamatosan ellenőrzik, hogy mennyit távolítottak el valójában, és azokat igyekeznek pótolni. Ugyanígy egyfolytában figyelik, hogy a rongálások miatt hány óriásplakátjukat kell újraragasztani, de erre még nincs összesítésük.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.20.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.