„Politikai pedofília”: leszedték Orbán jogsértő videóját

2018. április 3., kedd 18:55, frissítve: szerda 06:52

Napokkal azt követően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elmarasztalta Orbán Viktort, miután videót tett közzé arról, ahogy óvodásokat látogat meg a kampány kellős közepén, eltávolították a miniszterelnök közösségi oldaláról a jogsértő felvételt – vette észre a Magyar Nemzet.

Mint ismert, nagy felháborodást váltott ki, hogy a kormányfő óvodásokat használt a maga népszerűsítésére – ráadásul a gyerekek szüleinek engedélye nélkül tett közzé erről videót. Az ezzel kapcsolatos panaszokat először a helyi választási bizottság elutasította, ám ez ellen fellebbezett többek közt az Együtt és a Momentum is. Mindkét párt arra hivatkozott közleményében: „politikai pedofília” gyerekeket politikai propaganda eszközeként használni.

Az NVB végül a jogsértő felvétel eltávolítása mellett döntött, és arra is kötelezte a miniszterelnököt és a vele kampányoló – korábban köznevelési államtitkárként megbukó – Czunyiné Bertalan Juditot, hogy fejenként 345 ezer forintos bírságot is fizessen. A pénzbüntetés nagy anyagi érvágás lehet a kormányfőnek, ugyanis vagyonbevallása szerint mindössze 993 ezer forintnyi megtakarítása van, ráadásul az is csak a feleségével közös számlán.

Korábban az RTL Klub kereste az ügyben a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, aki annyit válaszolt: „ezt jelentéktelen ügynek tartjuk, ezért nem nyitunk róla vitát”.

Arról, hogy miért probléma az, hogy a politikusok gyerekeket használnak fel saját népszerűsítésükre, itt olvashatnak bővebben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.