Politikusok nincsenek az amerikai listán

MNO

2014. október 27., hétfő 17:20, frissítve: hétfő 18:52

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető beszámolója szerint André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője megerősítette neki, hogy politikusokat, kormánytagokat nem érint az amerikai beutazási tilalom. Közben Polt Péter legfőbb ügyész az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult az ügyben.

Rogán Antal hétfőn a Parlamentben újságíróknak elmondta: a nap folyamán találkozott André Goodfrienddel, akitől mint az V. kerület eddigi polgármestere búcsúzott el, megköszönte az elmúlt évek együttműködését a nagykövetséggel – amelynek épülete az V. kerületben van –, és az ügyvivő figyelmébe ajánlotta utódját, a kerület új vezetőjét, Szentgyörgyvölgyi Pétert.

Politikusokról nincs szó

A találkozón szóba került a beutazási tilalom ügye is. „Amennyire én tudom, és ezt számomra az ügyvivő úr a mai napon is megerősítette, hogy ugyan személyekről nem beszélhet, de politikusokról, ebben az értelemben politikai szereplőkről, kormánytagokról nincsen szó” – mondta Rogán Antal.

A politikustól megkérdezték, hogy ha a képviselőcsoport egyik tagját kitiltanák az Egyesült Államokból, elvárná-e, hogy az érintett beszámoljon neki erről. A frakcióvezető erre azt válaszolta: célszerű lenne, ha ezt megtenné, de nem tud ilyenről.

Az USA-hoz fordul Polt

Az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult Polt Péter legfőbb ügyész az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban – tájékoztatott a Legfőbb Ügyészség hétfőn.

A közlemény szerint a megkeresésben – amely nem azonos a bűnügyi jogsegélyegyezmény szerinti jogsegélykérelemmel – a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek. A magyar legfőbb ügyész és az ügyészség bármilyen további információ birtokában haladéktalanul megteszi a törvényben előírt szükséges lépéseket – emelte ki az ügyészségi közlemény. Polt Péter a két kormány között a bűncselekmények megelőzése és az ellenük folytatott küzdelemben kialakított együttműködés fokozásáról szóló, 2008-ban aláírt megállapodás 11. cikke alapján kereste meg Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészét és André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt.

Feljelentés nem érkezett

Az Egyesült Államok „következetes” útja 1956-tól a Norvég Civil Alapig
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején az Egyesült Államok világosan értésére adta a Szovjetuniónak, hogy Magyarországot (és Lengyelországot) nem tekinti potenciális szövetségesének; ennek okán nem avatkozott be a magyar eseményekbe, nem segítette meg a magyar szabadságharcot. 58 évvel később viszont az USA már vállalta az aktív közbeavatkozást: néhány ismeretlen magyar ember országából való kitiltásával jelezte: nem elégedett Magyarországgal…

Fricz Tamás elemző témával kapcsolatos blogbejegyzését ide kattintva olvashatja el!

A Legfőbb Ügyészség közleményében hangsúlyozta: a magyar kormány és az Egyesült Államok kormánya között a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló, 1994-ben kötött szerződés kihirdetéséről szóló 1997-es törvény alapján az Egyesült Államoktól bűnügyi jogsegély csak egy már folyamatban lévő konkrét büntetőügyben kérhető, a tényállás, a rendelkezésre álló és a jogsegély révén beszerezni kért bizonyítékok részletes ismertetésével. A legfőbb ügyészt egy országgyűlési képviselő kérdezte az ügyről.

Polt Péter írásbeli válaszában kifejtette, hogy büntetőügyben nyomozás elrendelésének alapjául az szolgálhat, ha a hatóságok feljelentés vagy más hivatalos úton olyan konkrét magatartásról szereznek tudomást, amely valamely bűncselekmény gyanúját kelti. Az ügyészi szervekhez feljelentés nem érkezett, és sem az amerikai féltől, sem más forrásból nem kaptak olyan információt, amely a hatályos büntető jogszabályok alapján az eljárás megindításához, vagy feljelentéskiegészítés elrendeléséhez vezethetett volna – olvasható az ügyészségi tájékoztatásban.

Széles körű iratvizsgálat

Mint írták: a sajtóban megjelent hírek alapján az ügyészség az elmúlt időszakban széles körű iratvizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként azt állapította meg, hogy nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel konkrétan azonosítani lehetne olyan eseteket, amelyekre a kitiltások vonatkozhatnak. Az ügyészségen tehát nincs olyan konkrét bűnügy, tényállás, rendelkezésre álló, illetve megjelölhető bizonyíték, amely a jogsegélykérelmet lehetővé tenné. Ezen adatok hiányában új nyomozás sem rendelhető el – hangsúlyozták. Kitértek arra is, hogy Magyarország ügyészsége és a legfőbb ügyész következetesen és minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel fellép valamennyi bűncselekmény, így a társadalomra különös veszélyt jelentő korrupciós cselekményekkel szemben.

Két baráti nép szoros együttműködése

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén azt mondta: a beutazási tilalom ügye rányomta a bélyegét a magyar–amerikai kapcsolatokra, ettől elvonatkoztatva azonban azok kitűnőek, hiszen két baráti nép szoros, szövetségesi együttműködéséről van szó. Az államtitkár felidézte: október 6-án André Goodfriend megkereste a tárcát, és arról tájékoztatta, hogy az amerikai kormányzat úgy döntött, tíznél kevesebb magyar állampolgárt nem engednek be az Egyesült Államokba, mert korrupciós gyanú merült fel velük kapcsolatban. A nevüket, beosztásukat azonban nem árulta el.

Érdemi előrelépés nem történt

Mivel egy hétig nem jutottak érdemi információhoz, október 13-án Szijjártó Péter miniszter bekérette az ügyvivőt, és személyesen kért tőle tájékoztatást, de az amerikai diplomata csak megerősítette azt, amit korábban elmondott – emlékeztetett az ülésen Magyar Levente. Elmondta, ahhoz, hogy felléphessenek az ügyben, október 17-én átadtak egy szóbeli jegyzéket André Goodfriendnek, hogy ha megalapozottak az információik, azokat adják át, de az ügyvivő azt mondta, hogy ez továbbra sem áll szándékukban. Érdemi előrelépés tehát nem történt az ügyben – tette hozzá Magyar Levente.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: ha az amerikai hatóságok rendelkeznek az általuk feltételezett gyanúsítottak nevével és bizonyítékokkal, bűnügyi jogsegély keretében adhatják át azokat a magyar hatóságoknak. Az igazságügyi miniszter azonban csak akkor fordul ilyen jogsegélykérelemmel az Egyesült Államokhoz, ha a bíróság keresi meg a tárcát, a nyomozási szakaszban pedig a legfőbb ügyész élhet ezzel a lehetőséggel – magyarázta. Hozzátette: tudomása szerint ez még nem történt meg az ügyben.

Az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója szerint azonban az amerikai titkosszolgálatnak jeleznie kellett volna a magyar hatóságok felé, hogy magyar állampolgárok lehetnek érintettek korrupciós bűncselekményben. Földi László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a szakmai protokoll szerint ebben az esetben közös vizsgálatot kellett volna kezdeményeznie az amerikai félnek.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.