Provokátorok miatt nincs „szingliadós” kerekasztal

VZ

2016. január 8., péntek 19:55

A népességfogyás kérdését feszegette volna az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) családpolitikai munkacsoportjának tervezett kerekasztala, ami aztán nagy vihart kavart az interneten.

A felvetések Benda József szociológus könyvéből kiragadott szemelvények voltak, és bár több, potenciálisan nagyobb konszenzusnak örvendő felvetés is szerepelt köztük – mint a családos lét melletti médiakampány vagy a párterápia támogatása a válások csökkentésének érdekében –, voltak köztük igen nehezen értelmezhetőek is, mint az a felvetés, hogy

„az állam járuljon hozzá a párkeresés költségeihez is”

illetve ami igazán kiverte a biztosítékot, mint például

„szingliadó” bevezetése a harminc év feletti egyedülállóknak, valamint hogy ne szerezhessen állami szférában vezető pozíciót az a nő, akinek nincs legalább három gyermeke.

Az IKSZ közleményben cáfolta egyébként, hogy bármiféle hasonló javaslatcsomagot tervezne, támogatna vagy akár tárgyalna, ez – mint Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke az MNO-nak is elmondta – csupán a kerekasztal egyik résztvevőjének könyvében szereplő felvetésekként, megvitatásra voltak felkínálva, a KDNP ifiszervezete pedig – mint mondta – nyitott az alulról jövő kezdeményezésekre és a vitákra.

Akkor miért tüntették el?

Jó kérdés viszont akkor, hogy ez esetben miért törölték az eseményt a Facebookról, illetve hogy meg lesz-e tartva maga a kerekasztal-beszélgetés. A szervezet elnöke azt mondta, a Facebook-esemény törlésre került, és nyilván a kerekasztal-beszélgetésre „így, ebben a formában biztosan nem kerül sor”.

Nacsa arra is utalt, hogy ezt azért tették, mert provokátorok megjelenésétől tartottak – úgy pedig, mint mondta, ha eljönnek

„olyan emberek, akik [Facebookon] jelezték, hogy ott lesznek az eseményen, csak azért, hogy ott provokáljanak”,

nem lehet előremutató vitát folytatni.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.