Pszichiáterek segítségével épül az új szuperbiztos zártosztály

tt

2012. február 16., csütörtök 15:27

Szabó Máté ombudsman tavaly év végi jelentése nyomán megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának megtervezése– közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Szabó Máté novemberben kiadott jelentésében kifejtette: a hatályos jogszabályok nem adnak egyértelmű és határozott iránymutatást, melyik intézménynek kell huzamosabb időn át gondoznia a súlyosan agresszív pszichiátriai betegeket, és egyáltalán meddig tartson a kötelező intézeti gyógykezelésük.

A biztos megállapította, hogy nincs olyan intézmény az országban, amely alkalmas volna arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket szükség esetén életük végéig gondozza. Bármikor előfordulhat, hogy egy beteg akár súlyosan is bántalmazza a családtagjait vagy másokat, mutatott rá Szabó Máté.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter válaszában arról tájékoztatta a biztost, hogy a pszichiátriai szakma bevonásával megindult egy speciális, magas biztonsági fokozatú egység létrehozásának megtervezése. Ebben az intézményben azokat a pszichiátriai betegeket helyeznék el, akik magatartásuk miatt sem otthonukban, sem pszichiátriai betegek otthonában nem láthatók el. A miniszter arról is értesítette a biztost, hogy a kötelező intézeti gyógykezelésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata is folyamatban van.

Mint a közleményben olvasható, Szabó Máté üdvözölte az általa kifogásolt jogszabályi rendelkezések vizsgálatát. Egyúttal azt is jelezte, hogy a megfelelő biztonságú részleg létrehozása sürgető feladat. A speciális intézményi ellátás hiánya ugyanis az állampolgárok nagyobb csoportját érinti: a hosszú távú gondozást igénylő pszichiátriai betegeken kívül a gondozásukra képtelen családokat és a szociális otthonok dolgozóit is.

Ebben a véleményében a biztost megerősítette a sok panasz is, melyek szerint a bejelentők pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozójuknak agresszív magatartása sokszor veszélyezteti a család többi tagjának életét, testi épségét. Szabó Máté a közleményben utalt egy szombati esetre is: a főváros XXI. kerületében egy házaspár kért rendőri segítséget, mert 31 éves fiuk hirtelen dührohamában összetörte a lakás bútorzatát, és a szülőket is bántalmazta.

Az ombudsman a közlemény szerint fenntartja a korábbi jelentésében tett megállapításokat és a kezdeményezését, s arra kérte a minisztert, hogy tájékoztassa az intézményi fejlesztések és a kötelező intézeti gyógykezelést érintő jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatának eredményéről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.