Publicus: A magyarok többsége korrupciót sejt Mészáros vagyona mögött

MN

2018. január 28., vasárnap 14:51, frissítve: vasárnap 15:03

A többség úgy gondolja, hogy a közbeszerzések nagy része nem tisztességes és előre le van játszva, valamint korrupciót sejtenek Mészáros Lőrinc meggazdagodása mögött – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint tíz válaszadóból nyolc (80 százalék) úgy véli, a kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé arról, hogyan gazdálkodik a pénzükkel, míg csupán 16 százalék gondolja azt, hogy a kormányzás négy éve alatt a kormány teljesen szabadon dönthet.

Egyébként leginkább a Jobbik és a Fidesz szavazói (23 és 22 százalék), legkevésbé pedig az MSZP és a DK szavazói látják úgy, hogy négyévente elég ránézni a kormány körmére. Ám még a Fidesz-szavazók körében is tízből heten (70 százalék) szükségesnek tartják a folyamatos elszámolást.

 

Kiderült az is: tízből hét (70 százalék) megkérdezett szerint a közbeszerzések többsége nem tisztességes és előre le van játszva – meglepő módon még a Fidesz-szavazók 45 százaléka is így gondolja – és csak 17 százalék gondolja azt, hogy a közbeszerzések nagy része tisztességes.

A válaszadók csaknem fele (46 százalék) úgy vélekedett, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor és a Fidesz segítségével gyűjtötte vagyonát, és nem az övé, csak a nevén van, a megkérdezettek további ötöde (20 százalék) szerint pedig Mészáros vagyona korrupció eredménye. Ezzel összességében, az érdemben válaszolók majdnem kilencven százaléka korrupciót sejt Mészáros Lőrinc meggazdagodása mögött.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fidesz-szavazók többsége is így gondolkodik, csaknem a felük (összesen 49 százalék) sejt korrupciót, és a legtöbb válaszadó (27 százalék) szerint Mészáros vagyona valójában nem az övé. Mindössze a Fidesz szavazók tizede (12 százalék) gondolja azt, hogy politikától függetlenül, becsületes munkával felhalmozott a vagyona. Azonban figyelemre méltó, hogy messze a Fidesz-szavazói közt voltak a legtöbben, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre.

 

Emellett a felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek szerint a kormány a kelleténél kevesebbet költ

  • az egészségügyre (85 százalék),
  • a szociális ellátásra (74 százalék),
  • az oktatásra (64 százalék)
  • és a nyugdíjakra (56 százalék).

Azonban úgy vélik, infrastruktúrára megfelelő mértékben (49 százalék), míg az állami intézmények fenntartására többet (32 százalék) vagy megfelelő mértékben (37 százalék) fordít pénzt a kormány. Az oktatás tekintetében egyébként csak a Fidesz-szavazók gondolkodnak másként (55 százalék szerint megfelelő, míg 32 százalék szerint kevés).

 

A közvélemény-kutatásból mindemellett az derül ki, hogy

  • lényegében az összes megkérdezett (96 százalék) szerint feladata az államnak, hogy gondoskodjon a nyugdíjról, szociális ellátásról, egészségügyről, és oktatásról,
  • a megkérdezettek kétharmada (68 százalék) úgy gondolja, hogy a megfelelő nyugdíjhoz nem lesz elég, amit az állam fog adni, így szükség van arra, hogy maguk takarékoskodjanak,
  • ugyancsak a válaszadók kétharmada úgy véli, ha az állam jobban gazdálkodna a befizetett adókkal, akkor az emberek is több adót fizetnének, és kevesebb lenne az eltitkolt bevétel,
  • és a többség (55 százalék) egyetért azzal, hogy az embereknek magas elvárásuk van az állammal szemben, ám ha tehetik, mégis elkerült az adófizetést.

A Publicus Intézet a vizsgálatot a Vasárnapi Hírek megbízásából, 2018. január 10 és 16 között, 1023 fő telefonos megkérdezésével készítette.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.