Publicus: A többség kormányváltást szeretne

MN

2018. január 20., szombat 16:01, frissítve: szombat 20:07

A Publicus Intézet friss közvéleménye-kutatása alapján a Fidesz támogatottsága 26 százalékos a teljes népesség körében, tehát saját méréseik szerint egy hónap alatt nem változott. Ugyanezen körben az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, így mindkettő 11 százalékon áll – az intézet értékelése szerint mindkét párt elmozdult a mélypontjáról. A Momentum támogatottsága egy év óta most először nem érte el az egy százalékot. Továbbra is Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

 

Az LMP szavazóinak száma nem változott, a párt továbbra is 5 százalékon áll, míg a DK támogatottsága egy százalékpontot csökkent, és így 3 százalék. Ebben a hónapban az Együtt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elérte az 1 százalékos támogatottságot, ez azonban az MLP-nek és feltűnése óta először a Momentumnak nem sikerült. A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve 41 százalékon áll. A Publicus mérése alapján a megkérdezettek többsége (54 százalék) kormányváltást szeretne, 33 százalék pedig elégedett a mostani kormánnyal.

A cég az egyes politikusok népszerűségét is vizsgálja.

  • Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot növekedett, és 43 ponton áll, ezzel kilépett abból 39–42 pontos sávból, amelyben április óta mozgott.
  • Molnár Gyula (MSZP) népszerűsége egypontos növekedéssel 31 pontos. Az MSZP- és a DK-szavazók körében a leginkább (84 és 60 pont), a Jobbik-szavazók körében a legkevésbé (17) népszerű.
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) népszerűsége egy pontot növekedeve 39 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 57, az MSZP- és a DK-szavazók körében 86 és 93 pontos a népszerűsége.
  • Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége a múlt hónap változatlansága után két pontot növekedett, és 32 pontos, ám júniusban mért csúcsához képest továbbra is alacsony. A Jobbik-szavazók körében 83, a Fidesz-szavazók körében 16 pontos a népszerűsége.
  • Szél Bernadett (LMP) népszerűsége a múlt hónapban mért adathoz képest nem változott, így 44 pontos. Az LMP-szavazók körében a leginkább (92 pont), míg a Fidesz-szavazók körében a legkevésbé (24 pont) népszerű.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az előző hónapokhoz képest egy pontot növekedett, és 20 pontos. Az MSZP-szavazók körében átlagos (45 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (4 pont).
  • Juhász Péter (Együtt) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot csökkent, így 26 pontos.
  • Karácsony Gergely (PM) népszerűsége nem változott, 46 pontos. A kormányváltást akarók körében 59 pontos a népszerűsége, azonban a Fidesz-szavazók körében csupán 26 pontos.
  • Fekete-Győr András (Momentum) népszerűsége egy pontot csökkenve 22 pontos.
  • Ungár Péter (LMP) ismertsége 30 százalékos, a népszerűsége 30 pontos. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.