Publicus: Jót tett az LMP-nek Botka László visszalépése

MN

2017. október 7., szombat 11:31, frissítve: szombat 12:09

A legtöbben úgy vélik, Botka László távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkent, és ugyanennyivel nőtt az LMP támogatottsága – derül ki az MSZP-közeli Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

A felmérés szerint az utóbbi két hétben a teljes népesség körében

  • a Fidesz támogatottsága nem változott, továbbra is 25 százalékos;
  • az MSZP tábora két százalékpontot csökkenve 10 százalékos;
  • a Jobbik tábora változatlan, 11 százalékos;
  • az LMP két százalékpontot növekedve 5 százalékos;
  • a Momentum egy százalékpontot csökkent, így 1 százalékos;
  • a DK és a Kétfarkú tábora változatlan, 4, illetve 1 százalékos;
  • az Együtt, a Párbeszéd és az MLP támogatottsága nem érte el az 1 százalékot.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele (56 százalék) akar kormányváltást, negyede (28 százalék) annak örülne, ha nem lenne változás.

 

Nem sokat számít Botka döntése

Kiderült az is, hogy a megkérdezettek csaknem fele (43 százalék) szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése. Azonban a válaszadók negyede (27 százalék) úgy véli, valamennyire rontja, míg 14 százalékuk szerint valamennyire javítja a távozás a baloldal esélyeit. Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) szerint egyébként nem a miniszterelnök-jelölt a fontos. A válaszadók kétharmada (66 százalék) úgy véli, a visszalépés a baloldali zűrzavart mutatja, egyedül az MSZP-szavazók gondolják másként, több mint felük (53 százalék) nem ért ezzel egyet.

Ugyanakkor csaknem kétharmad (60 százalék) szerint Botka távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Ebben minden vizsgált társadalmi csoport egyetért, legkevésbé a Fidesz-szavazók (54 százalék), leginkább pedig az MSZP és a többi baloldali ellenzéki párt szavazói (66 és 67 százalék) gondolkodnak így. Azzal, hogy Botka még időben lépett vissza, teret adva egy új jelöltnek, akivel megerősödhet a baloldal, 61 százalék ért egyet 29 ellenében (az MSZP-szavazók leginkább és a bizonytalan szavazók legkevésbé).

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 

A megkérdezettek majdnem fele szerint (44 százalék 49 ellenében) új jelölttel és kemény munkával van esély a Fidesz leváltására, leginkább az MSZP-szavazók (89 százalék) és a többi baloldali ellenzéki párt szavazói (73 százalék) gondolják így. Ám a Jobbik-szavazók körében is többségben van ez a gondolat (58 százalék), míg a bizonytalan szavazók esetében csupán tíz megkérdezettből négy (40 százalék 49 ellenében) gondolja így. 

A kormányváltást akarók kétharmada (65 százalék 30 ellenében) is úgy gondolja, hogy az új jelölt és a kemény munka sikerre viheti a Fidesz leváltásán ügyködőket. Akik nem akarnak kormányváltást, ellentétesen gondolkodnak, 85 százalékuk szerint erre már nincs esély.

A felmérés szerint a válaszadók fele (43 százalék 42 ellenében) tartja valószínűnek, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban. Leginkább az MSZP és a más baloldali ellenzéki pártokra szavazók (90 és 79 százalék), illetve a Jobbik-szavazók többsége (53 százalék 46 ellenében) is. A bizonytalan szavazók megosztottak a kérdésben: 39 százalék szavazna baloldali együttműködésre, 38 nem, és persze a Fidesz-szavazók túlnyomó többsége is elveti (82 százalék) a lehetőséget. Viszont a kormányváltást akarók kétharmada (68 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre, és ötödük (22 százalék) nem tartja valószínűnek.

A kérdőíves vizsgálatot a Publicus Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 792 fő telefonos megkérdezésével 2017. október 4. és 5. között készítette.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.