Publicus: Túlzó a magyaroknak az őcsényi eset, de erős az idegenellenesség

MN

2017. október 22., vasárnap 19:30, frissítve: vasárnap 19:51

A magyarok 80 százaléka tiltakozna, ha a szomszédságában lévő panzióba Magyarországon jogszerűen tartózkodó menekültek nyaralnának, ugyanakkor 70 százalék szerint túlzó volt az őcsényiek reakciója az ottani panziótulajdonos ellen – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

Az úgynevezett Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról a megkérdezettek fele úgy véli, hogy az csak egy kommunikációs eszköz, az emberek harmada szerint viszont a kormány valóban kíváncsi az emberek véleményére a bevándorlásról.

Kiemelendő, hogy mindössze a válaszadók 29 százaléka találkozott menekültekkel – a csoportban nagyon sok a 30 év alatti, a legkevesebben a 60 év felettiek találkoztak menekültekkel. Akik azt válaszolták, hogy személyesen is érinti őket a menekültkérdés (36 százalék), a csoporton belül jelentős többségben voltak a kormánypártiak és a kormányváltást nem akarók. Akik érintve érzik magukat, leginkább az említették, hogy változott a közérzetük (50 százalék), megosztotta családját és barátait a kérdés (42 százalék), változott a környezetük a biztonsága (23 százalék), vagy veszélybe került a munkájuk (7 százalék) – írja a Publicus.

A megkérdezettek 82 százaléka szerint túl sok menekült érkezik, Európa ezt nem fogja bírni. A válaszadóknak továbbra is a többsége (56 százalék) nem gondolja, hogy kötelességünk segíteni a menekülteken. A felmérés készítő emlékeztetnek, hogy ez az arány 2015 szeptemberében még fordított volt, akkor majdnem kétharmad (64 százalék) gondolta úgy, hogy kötelességünk segíteni a menekülteken, ám a mostani eredmény mégis javulást mutat a 2016-os kvótanépszavazáskor mért mélyponthoz képest.

Érdekesség, hogy többségbe (51 százalék) kerültek azok, akik szerint a menekülteket emberségesebben kellene kezelni. Kiemelendő, hogy a Jobbik-szavazók körében is többségbe került (50 százalék a 47-tel szemben) a hasonló véleményen lévők tábora, a baloldali pártok támogatói körében is inkább megerősödtek ezek a többségi hangok.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.