Puccsra készültek a kormány ellen?

Kovács András

2012. június 27., szerda 20:46

Túl nagy volt a második Orbán-kormány támogatottsága, ezért nem sikerült Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan elmozdítani a miniszterelnököt – hangzott el a Dombok Budai Polgári Egyesület által szervezett "Kik támadják Magyarországot és miért?" című kiadvány szerdai bemutatóján Pesthidegkúton. A kiadvány szerzői úgy látják, a nemzeti szuverenitás tekintetében helyesen járt el a jobbközép kormány.

Tóth Gy. László elmondta, a világ újrafelosztása zajlik, bár 1989-ben megszűnt a kétpólusú világrend, de nagyot tévedtek azok, akik szerint véget ért az emberiség történelme az Egyesült Államok dominanciájával. Mára köztudott, hogy új nagyhatalmak (Brazília, Törökország, Kína, India) léptek a színre, ezt a helyzetet pedig korábban elképzelni sem lehetett – tette hozzá a politológus. Magyarország beszorulhat két nagyhatalom közé (Németország, Oroszország), amely a történelemben már többször is megtörtént – hangsúlyozta. Tóth Gy. az Orbán-kormány részéről jó lépésnek tartja a keleti nyitást, hosszabb távú céljaink érdekében Oroszországgal, Törökországgal, Kínával és Indiával kell jó kapcsolatokat kiépíteni.

Megváltoznak a gazdaság alapjai

„Ki merem jelenteni, hogy számtalan olyan ok-okozati összefüggés van, amely szerint meg akarták puccsolni az Orbán-kormányt.” Tóth Gy. eme kijelentését arra alapozta, hogy 2010 őszétől több olyan külföldi nyilatkozat hangzott el, amely egyértelműen ebbe az irányba mutatott, de túl nagy volt a mostani kormány támogatottsága, ezért nem lehetett elmozdítani a miniszterelnököt.

A két éve folytatott magyar gazdaságpolitika lényege, hogy a nemzetközi nagyvállalatokat megpróbálja bevonni a közteherviselésbe – hangsúlyozta Lentner Csaba. A közgazdász szerint ezekkel az intézkedésekkel, valamint az állam aktív gazdaságszabályozó szerepével kijelölte a kereteket a kabinet. Ha az IMF tanácsait megfogadtuk volna, akkor nem adóztathattuk volna meg a bankokat, a távközlési cégeket – vélekedett.

Többségi modell

Lentner rámutatott, hogy az EU vált a világ legsérülékenyebb gazdasági térségévé, míg az ázsiai és az amerikai kontinens lényegesen jobban teljesít. Úgy látja, Nyugat-Európa amerikai gazdasági beintegrálása már megkezdődött, ahol az állam szabályozó szerepe jelentősen megerősödött. „A világgazdasági versenyt nem az Európiai Unió diktálja.”

Zárug Péter Farkas szerint a hazai konfliktusok legfontosabb eleme, hogy milyen rendszer épül az Orbán-kormány alatt. Közpolitikai értelemben a kétharmados többség úgy értelmezi a helyzetét, hogy eljött az a pillanat, amikor egy rendszerváltó pártot hatalmaztak föl arra, hogy valamit csináljon a hazai demokráciával – tette hozzá a politológus.

A szakértő úgy látja, egy többségi demokráciamodell jött létre hazánkban, amelyet az ellenzék a „diktatúra kiépülésének” nevezett. A politológus rámutatott arra, hogy az alkotmányos intézmények több esetben szembefordultak a kormány intézkedéseivel, így nevetséges azt állítani, hogy diktatúra épülne hazánkban.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.