Energiáról tárgyalt, és dzsúdóedzést ígért Orbán Viktornak Putyin

MN

2017. augusztus 28., hétfő 12:03, frissítve: kedd 00:18

Elhagyta a Papp László Budapest Sportarénában lévő díszpáholyt Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. Bár nem tartottak sajtótájékoztatót, az orosz sajtó megtudott részleteket arról, hogy miről volt szó a két vezető megbeszélésén. Putyin szerint minden eszköz megvan rá, hogy akár jövő év elején elinduljon a Paks II. beruházás érdemi kivitelezése, erre a 12 milliárdos keretet biztosítja az orosz fél. Szó esett még a két ország javuló gazdasági viszonyáról, valamint a Török Áramlat meghosszabbításáról.

Az orosz elnök sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov a RIA Novosztyi kérdésére szokásos módon semmitmondó nyilatkozatot adott. Peszkov szerint a két vezető nagyon kellemes hangulatú, ebéddel egybekötött másfél órás beszélgetés során áttekintette a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulását, valamint átbeszélték a Paks II. beruházás további részleteit.

A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson – számolt be a tárgyalás részleteiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Paks II. atomerőmű építését „nem állíthatja meg most már semmi” – hangsúlyozta. A találkozón új döntések nem születtek, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintette át a magyar és az orosz fél. Úgy látják, hogy „a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni”, pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

A paksi beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint az európai uniós szankciók ellenére – a korábbi nagy visszaesés után – újra növekedni kezdett a két ország közötti kereskedelem, idén májusig 34 százalékkal. A teljes oroszországi magyar export 30 százalékkal növekedett, amelyen belül a gabonaexport 89 százalékos növekedése kiemelkedő. A következő lépcsőfok a magyar vízipari beruházások végrehajtása lesz – közölte Szijjártó az MTI szerint.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta: a 3-as metró felújításának ügye nem került szóba az elnök és a miniszterelnök találkozóján, viszont az ő megbeszélésén az orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökével igen, ahol mindketten megerősítették szándékukat arról, hogy a „szerződéses határidők módosítása nélkül kell végrehajtani a beruházást”.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Vlagyimir Putyin meghívta Orbán Viktor a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, a miniszterelnök pedig elfogadta a meghívást.

Este a Momentum Mozgalom az orosz elnök hétfői látogatásán sorozatban végrehajtott akcióinak záróakkordjaként fáklyás felvonulást tartott a Gellért-hegyen, a Szabadság-szoborhoz. A demonstráció tetőpontján közel ezren csatlakoztak a vonulókhoz, az úgynevezett Európamenet végén pedig kitűzték az Európai Unió zászlaját.

A hegytetőn mondott beszédében Fekete-Győr András arra hívta fel a figyelmet, hogy mindössze néhány nappal a Hollandiával való összeveszést követően a kormány „leteríti a vörös szőnyeget a világ legkegyetlenebb zsarnokának”. A Momentum elnöke szerint Vlagyimir Putyinban nem lehet megbízni, ugyanis csak a saját érdekei szerint cselekszik, így üzletelni is kockázatokkal jár vele. Ígéretet tett, hogy egy sikeres választást követően felbontanák a Paks II. szerződést. A Kelet-Ukrajnában zajló harcokra emlékezve Fekete-Győr kijelentette, hogy Orbán Viktor egy olyan „diktátort” fogadott, aki miatt kárpátaljai magyarok haltak meg.

Az orosz elnök a Nemzetközi Cselgáncsszövetség tiszteletbeli elnökeként látogatott a budapesti dzsúdó-világbajnokságra, melynek megnyitójáról végül lemaradt.

 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. augusztus 28-án. Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként érkezett a budapesti világbajnokságra
Fotó: Kovács Márton / MTI
 

Kollégánk arról számolt be a Papp László Budapest Sportarénából, hogy amikor a hivatalos megnyitó véget ért, Putyin még úton volt. Orbán Viktor többek között Kaltma Battulgával, Mongólia elnökével közösen tekintette meg a történelmi és népi elemekkel, valamint Al Bano koncertjével színesített ünnepséget. A miniszterelnök az egyik legfelső páholyban társalgott, várva Oroszország vezetőjét.

 
Orbán Viktor és Csányi Sándor a Papp László Aréna díszpáholyában, Vlagyimir Putyin érkezése előtt
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

Itt az elnök, hol az elnök?

Dél előtt nem sokkal szállt le a ferihegyi repülőtéren az orosz Szpecialnyij Ljotnyej Otrjad, vagyis a különleges repülő osztag RSD035 hívójelű, Tu–214-es típusú gépe, amely valószínűleg Putyin kíséretét szállította. Összesen három „gyanús” gép volt a levegőben, azt biztonsági megfontolások miatt nem közölték, mikor és melyikkel érkezik az elnök.

Érdekes, hogy a Moszkvából induló első gép hivatalos úti célja az adatok szerint a Fekete-tenger mellett található Szocsi volt, de a kezdetektől nyugat felé repült, Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül.

A két másik, hasonló gép egészen más útvonalon közelített, a Fekete-tenger felett, Anapa felől repültek Románia felé. A második gép nem sokkal délután háromkor lépett a magyarországi légtérbe, és fél négy körül érkezett Budapestre.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter korábban érkezett, találkozott is a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel.

Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor a megnyitó napján, illetve a következő napokban megbeszélést folytat a dzsúdóvébé alkalmából Marius Vizerrel, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) elnökével, Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével és Kaltma Battulgával, a mongol cselgáncsszövetség elnökével, Mongólia államfőjével is, mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az orosz elnök látogatása miatt komoly forgalomkorlátozásokat léptettek életbe, a főváros legforgalmasabb útjainak egy részét zárták le miatta. Debrecenbe ugyan nem látogatott el, de az ottani egyetemtől díszpolgári címet vehetett át, amit az intézmény szenátusa 90 százalékos többséggel szavazott meg.

A magyar ellenzéki pártok tiltakoztak Vlagyimir Putyin látogatása és a magyar kormány oroszbarát politikája ellen. Juhász Péter az Együtt aktivistáival a Papp László aréna melletti lezárt terület szélén tartott demonstrációt Putyin érkezésekor. „Szeretnénk visszajelzést adni Orbán Viktornak, hogy Európa-ellenes úton halad” – mondta az ellenzéki párt elnöke. Az együttesek sípolással készültek az orosz elnök látogatására.

A hosszúra nyúlt várakozás kisebb komédiába csapott át, a tucatnyi demonstráló fel-alá sétálgatott az elkerített terület határán. Mikor az orosz nagykövetség konvoja megérkezett, némák maradtak a sípok, kissé tanácstalanul néztek egymásra, hogy fütyüljenek-e. Putyin ekkor még nem volt itt, csak egy autóvontatót vittek be rendőri felvezetéssel a lezárt területre, talán egy gépkocsi rossz helyen maradt.

 
Szír szimpátiatüntetők a Hungária körút sarkán
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Vannak persze, akik örömmel látják, munkatársunk például szíriai – egyértelműen az Aszad-rezsimmel szimpatizáló – tüntetőkkel találkozott a Hungária körúton, akik Aszad-, Putyin- és Orbán-képekkel készültek köszönetet mondani az orosz elnöknek, amiért katonailag beavatkozott a polgárháborúba a kormányerők oldalán.

A szír férfi eklektikus fotóinstallációján Vlagyimir Putyin, Bassár el-Aszad barátságát, valamint Orbán Viktor és az orosz elnök barátságos viszonyát üdvözölte. A Szír Aliként bemutatkozó férfi huszonhét éve él Magyarországon. Meglátása szerint Putyin segíti a béke megteremtését Szíriában. Kérdésünkre, hogy akkor miért bombáz szíreket az orosz légierő is, azt mondta, hogy ők terroristákat bombáznak. Hogy Oroszország miért nem fogad be szír menekülteket, úgy reagált, hogy ezt Putyintól kell megkérdezni, de szerinte nem is kell befogadnia semelyik országnak szíreket, hanem Aszadnak vagy civil szervezeteknek kell pénzt juttatni, hogy Szíriában létesítenek táborokat. Felvetésünkre, hogy nem biztos, hogy minden szír Aszad táboraiba vágyna, elmondta, hogy azok is csak terroristák szerinte.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.