Rácsukták a várakozó londoni magyarokra a kaput

2018. április 8., vasárnap 19:44, frissítve: hétfő 00:33

Londoni idő szerint délután hat órakor bezárták a magyar külképviselet kapuját, ahol többtucatnyi külföldi magyar szeretett volna még szavazni – jelezte egy Westminster Abbey-nél sorba álló olvasónk, aki még épp bejutott.

 
A választásból kizárt angliai magyarok egyezkednek a londoni külképviselet kapujában
Olvasói fotó
 

A szavazókörben – ahol már nem volt óriási a várakozók tömege – a határidő pillanatában beálltak a sor végére a külképviselet munkatársai, s kijelentették, hogy „ez a vége”, aki utánuk érkezik, már nem szavazhat. A probléma az, hogy több tucat ember a hosszú várakozási idő miatt a kapu, illetve a sor mellett állt, így őket lényegében kizárták, hiába értek oda a határidő előtt a szavazókörhöz.

Egy angliai diák, Nagy Dénes András szerint nagyjából 35 ember nem tudta leadni a szavazatát. Tanácstalanul várnak a kapunál, hogy mi történhet. Elmondása szerint egy nő szeretett volna jegyzőkönyvet felvetetni, de ahogy a csukott kapun keresztül próbált beszélni a bent álló hivatalos személyekkel, egy biztonsági őr még belülről hátrébb is lökte. Egyelőre tudomásunk szerint nem készült jegyzőkönyv.

A londoni panasszal megkerestük a Külgazdasági- és Külügyminisztérium konzuli tájékoztatási és ügyeleti központját, ahol kérdésünkre azt válaszolták, hogy „akik a nagykövetségi szavazásokon sorban állnak, leadhatják szavazatukat”. Ebben az esetben a kérdés tehát, hogy mi számít sornak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Korábbi londoni beszámolónkat itt olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.