Ráfordulhatnak a sztrájkra a vasutasok

A tervek szerint „bevárják” egymást a közlekedési területen dolgozó érdekképviseletek · Folyamatos a tárgyalás a cégvezetéssel

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2016. február 3., szerda 06:30

Ma hozza meg döntését a sztrájk megtartásáról a Vasutasok Szakszervezetének választmánya, de az esetleges munkabeszüntetéssel mindenképpen megvárják a közlekedési ágazatban érintett többi érdekképviseletet is – tudtuk meg. A bértárgyalásokon ugyan volt elmozdulás, de a MÁV ajánlatát továbbra sem tudják elfogadni a vasutasok.

Ma ér véget a Vasutasok Szakszervezeténél az az internetes szavazás, amelynek eredményeként a választmány tagjai dönthetnek arról, hogy felhatalmazzák-e a sztrájkbizottságot a munkabeszüntetés megszervezésére, illetve megtartására. A választmány 31 tagjának fele a többnapos folyamat részeként már szavazott, és a többség már igent mondott az akcióra, de a ma déli határidőig kétharmados támogatást kell megszerezni, hogy sztrájkot tarthassanak – mondta a Magyar Nemzetnek Kotter József, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke.

Bérfejlesztést követelnek

Már volt ugyan elmozdulás a bérekről folytatott tárgyalásokon, de nem elegendő ahhoz, hogy létrejöjjön a megállapodás. Mint arról beszámoltunk, a munkavállalói oldal ötszázalékos alapbérnövelést, és elsősorban a létszámhiánnyal küzdő területeken 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést követel. A MÁV ezzel szemben korábban 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztést és az alapbér további fél százalékának megfelelő nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést javasolt. Úgy tudjuk, a vasúttársaság vezetése valamennyit időközben már engedne, de még mindig csak kevesebb mint a felét javasolta annak az öt százaléknak, amit az érdekképviseletek alapbérfejlesztésben kérnek. Ennek ellenére folyamatos a tárgyalás a béremelésről is, és ha lesz megegyezés, akkor okafogyottá válhat a sztrájkfenyegetés.

Semmiképpen nem egyedül sztrájkolna azonban a Vasutasok Szakszervezete akkor sem, ha végül a választmány így határoz. Megvárják ugyanis több, a MÁV-nál működő érdekképviselet, továbbá egyéb közlekedési ágazatban a munkavállalókat képviselő szervezet döntését is, és csak velük együtt szüntetnék be a munkát. A sztrájk megtartása egyébként azért sem egyszerű, mert ahhoz meg kellene egyezni a munkaadóval a még elégséges szolgáltatásról, és ha nem sikerül, meg kell várni a bíróság döntését. – Senki nem örülne a munkabeszüntetésnek, legkevésbé a vasutasok, de a jelenlegi béremelési ajánlat elfogadhatatlan – fogalmazott a Magyar Nemzetnek korábban több szakszervezeti vezető.

Mekkora a még elégséges szolgáltatás?

Nagyon feszült a helyzet a miskolci közlekedési társaságnál is, ahol nemrég már arról folyt a vita, hogy sztrájk esetén mekkora legyen a még elégséges szolgáltatás. A Miskolc Holding Zrt.-n belül működő, a közösségi közlekedésért felelős MVK azt szeretné, ha munkabeszüntetés alatt is közlekedne a járatok 88 százaléka, a szakszervezetek viszont a törvényi minimumnál alig magasabb teljesítményt ajánlottak csak. Miskolcon ma tiltakozást tartanak a közlekedési társaságnál dolgozók, amelyen szolidaritásból a Vasutasok Szakszervezetének egyes tagjai is részt vesznek, ahogy jelenlétükkel segítik a ma Miskolcon felvonuló pedagógusokat is.

Könnyen lehet, hogy rövidesen a BKV-nál lévő érdekképviseletek is eljutnak a sztrájkfenyegetésig. Ott ötszázalékos béremelést követelnek a dolgozók az idei évre, de hivatalosan még nem kezdődött meg az egyeztetés, csak úgynevezett háttérbeszélgetéseken próbálták kideríteni, mekkora béremelésre volna igény és lehetőség.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.03.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.