Rajtaütöttek az ellenőrök az „Istenek eledelén”

MN

2017. október 26., csütörtök 09:48, frissítve: csütörtök 17:17

Két mázsa, vagyis kétszáz kilogramm parlagfűből készült tablettát, illetve az alapanyagként szolgáló porított parlagfüvet foglaltak el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. A hivatal tájékoztatása szerint az „Istenek eledele” fantázianévre keresztelt készítményt széles körben árusították, különféle bioboltokban és az interneten is, pedig Európában sem a parlagfű, sem pedig a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba úgy, mint emberi fogyasztásra szánt termék. Ezért már intézkedtek is arról, hogy a kereskedelmi forgalomba került készítményeket visszahívják.

Az ügyet az is súlyosbítja, hogy a vállalkozás a tulajdonos lakóházának pincéjében tárolta az illegális terméket, miközben az ingatlan nem szerepelt semmilyen nyilvántartásban úgy, mint élelmiszerraktár. Az eljárás zajlik, az ügyben több százezer forintos bírság is elképzelhető.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlagfű és az abból készült élelmiszerek úgynevezett új élelmiszernek minősülnek, a forgalomba hozatalukat uniós szinten kell engedélyeztetni. Tekintve, hogy a parlagfű citotoxikus (sejtmérgező) hatását tudományos kutatások igazolják, ez az eljárás – írta a Nébih – különösen lényeges.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.