Rátelefonáltak az MSZP-s volt képviselőre, beszáll a hódmezővásárhelyi csatába

MN

2018. január 15., hétfő 14:15, frissítve: hétfő 16:36

Független jelöltként indul az időközi választáson Hernádi Gyula, aki korábban kétszer is az MSZP színeiben mérette meg magát – vette észre a Délmagyar.hu információját a 24.hu. Hernádi két cikluson át volt önkormányzati képviselő a városban és még az MSZP tagja. Pártjával állítólag nem beszélt az indulásról, a döntést önállóan hozta meg.

A Promenad.hu portálon interjú is jelent meg Hernádival, aki, mint kiderült, nőgyógyász főorvos, a helyi teniszklub vezetője, és negyven éve él a városban. Hogy miért ilyen későn jutott eszébe indulni, azzal magyarázta:

„Érdekes módon egy telefon inspirált arra, hogy átgondoljam az indulásomat. Egy régi barátom hívott fel, és azt mondta, hogy nem hagyhatjuk cserben a vásárhelyi baloldali érzelmű embereket azzal, hogy nem indítunk egyetlen jelöltet sem. Napokig vártam, lesz-e jelentkező, végül úgy döntöttem, hogy nekem kell felvállalnom az ezzel járó kellemetlenséget. Úgy gondolom, Vásárhelyen a szociáldemokráciának nagy a hagyománya. De hogy sikerül-e összegyűjtenem a megfelelő számú aláírást, az napokon belül kiderül.”

Hernádi egyébként dicsérte a helyi beruházásokat, a tramtraint (vagyis hibrid helyközi vasút és városi villamos), valamint az ipari park fejlesztését. Közölte, nem szeretné, ha országos kísérleti terep lenne Hódmezővásárhelyből. A polgármester-választás szerinte maradjon helyi ügy. „Semmiképpen nem szeretném, ha ezt a békés, nyugodt várost mély politikai árok osztaná ketté” – nyilatkozta.

Hódmezővásárhelyen így hárman indulhatnak a polgármesteri címért: Hegedűs Zoltán a Fidesz–KDNP színeiben, Márki-Zay Péter függetlenként – ő lényegében az összes ellenzéki párt támogatásával, továbbá Hernádi Gyula. Bár kérdés, hogyan foglal állást az MSZP, ha Hernádinak sikerül indulnia. Mag István a múlt héten jelentette be indulási szándékát, vasárnap mégis azt közölte, hogy visszalép.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lázár János kancelláriaminiszter szűkebb pátriájában, Hódmezővásárhelyen akkor élesedett ki a polgármesteri székért folytatott harc, amikor a hét végén Németh László katolikus plébános a helyi lapnak adott nyilatkozatában támadta meg a kiábrándult fideszesként, független jelöltként induló Márki-Zay Pétert, aki a Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke is.

Majd ígéretéhez híven a mise után a templomban ki is prédikálta, hogy ne Márki-Zayt támogassák a hívek az időközi polgármester-választáson.

Márki-Zay válaszul megtérésre szólította a plébánost, s úgy nyilatkozott, a személye ellen indított támadások – korábban elbocsájtották munkahelyéről, új közterületi kamerát helyeztek el a házához közel – miatt a katolikus egyház tekintélye óriásit csorbult. 

A történteket többen elítélték, nem csupán a helyiek: Beer Miklós püspök is. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.