Razzia: több száz rendőr söpörte ki a budapesti szórakozóhelyeket + Videó

WA

2012. június 23., szombat 15:53, frissítve: vasárnap 13:56

Nagyszabású akciót hajtott végre az Országos Rendőr-főkapitányság péntekről szombatra virradó éjszaka Budapesten. Az eredmény: két hatóságilag bezáratott szórakozóhely, rendőrnek eladásra kínált kábítószer, lopott áram és gáz, leszűkített menekülési útvonal, bejelentés nélküli foglalkoztatás, vizezett szeszes ital.
Sötét éjszakai élet – Rendőri korrupció

A Magyar Nemzet szombati számában foglalkozott a Vizoviczki-üggyel. Kiderült, akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott vállalkozó külföldre menekített. A Célpont azt is kiderítette: polgárőr-egyesület is működött a Vizoviczki uralta Hajógyári-szigeten, hogy fedezze a szolgálaton kívüli rendőrök ténykedését.

Kedden az is kiderült, hogy meggyilkolhatták a Hajógyári-szigetről hat éve eltűnt Strehó Gergőt – a rendőrség nyomozást rendelt el emberölés megalapozott gyanúja miatt. A Hajógyári-szigethez köthető halálesetek aktáit a rendőrségi korrupciós botrány kirobbanása után vették elő újra.

Dr. Hatala József országos rendőrfőkapitány 13 fővárosi szórakozóhely ellenőrzését rendelte el. A Hajógyári-szigeten és a Belvárosban végrehajtott akcióban közel háromszáz fő vett részt: a rendőrség kijelölt állománya, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai.

Annak ellenére, hogy a tervezett akció bizonyítottan ismertté vált az ellenőrzött szórakozóhelyek tulajdonosai előtt, a rendőrség 218 személlyel szemben intézkedett. Két elfogott és előállított férfi ellen kábítószerrel való visszaélés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt; másik két személlyel szemben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt, közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt további két fővel szemben indult eljárás.

Számos hiányosság

West-Balkán: tragédiát hozott a szabálytalanság

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal között pánik tört ki, és a lépcsőházban kialakult tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

Ismert, az ügyész vádbeszédében letöltendő szabadságvesztést kért a vádlottakra, mivel szerinte a tragédiát lényegében az okozta, hogy a szabályokkal ellentétes módon a megengedettnél sokkal több fiatal jutott be a szórakozóhelyre, a biztonsági szolgálat pedig nem megfelelően működött. Június 12-én pedig minden ügyvéd és vádlott – sajnálkozását kifejezve – felmentést kért.

A társhatóságok saját hatáskörükben eljárva számos hiányosságot tártak fel. Például az ellenőrzött szórakozóhelyek alkalmazásában álló vagyonőrök közül 14 fő bejelentés nélküli foglalkoztatását; a kötelező rovarirtás elmaradását; a vízvételi lehetőség hiányát; a dohányzással kapcsolatos szabályok megszegését; a munkaidő hiányos nyilvántartását; a menekülési útvonaljelző rendszer ellenőrzésének hiányát; járványügyi szabálysértés elkövetését; a jövedéki szabályok megsértését, szabálytalan elektromosmérő- és gázórabekötéseket. Az ellenőrzést végző hatóságok valamennyi ügyben megindították az eljárást, két szórakozóhelyet hatóságilag bezárattak, az ellenőrzések helyszínein jövedéki termékeket foglaltak le, helyszíni bírságokat szabtak ki, illetve kezdeményeztek.

A rendőrség – a társhatóságokkal együttműködve – a közeljövőben hasonló ellenőrzéseket hajt végre Magyarország területén.

Forrás: Police.hu

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.