Rejtély, mire költi a kormány a Szent Korona-év egymilliárd forintját

MN

2018. január 11., csütörtök 10:02, frissítve: csütörtök 10:19

Január 6-án volt 40 éve, hogy az Egyesült Államok az enyhülés gesztusaként visszaszolgáltatta Magyarországnak a második világháború után hadizsákmányként Amerikába vitt Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Ezt az évfordulót ünnepli egy decemberben kelt kormányhatározat, amely 2018-at a Szent Korona évének nyilvánította, és rögtön egymilliárd forintot rendelt a programsorozat költségeire. 

A HVG hetilap csütörtökön megjelent száma szerint azonban szinte semmit nem tudni arról, hogy ezt a pénzt mire költik. Az Emmi válaszából csak annyi derül ki, hogy a kormány olyan események megrendezését kezdeményezi, amelyek alkalmasak „a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő Szent Korona jelentőségének minél szélesebb körben való megismertetésére”, illetve hiánypótló tudományos kutatásokat is indítanának.

A HVG úgy tudja, valójában nincs programterv, mert addig tologatták a szervezést a különböző hivatalok, hogy kifutottak az időből, az évforduló már el is múlt. Ezért találták ki az emlékévet, amivel időt nyertek. Hoppál Péter kulturális államtitkár egy sajtóbeszélgetésen el is ismerte, hogy nincs hivatalos emlékév. Annyi biztos, hogy „koronaúsztatást” a 2000-es évvel ellentétben nem szerveznek, vagyis nem viszik sehová az Országházból a koronát. 

A koronázási ékszereket már csak azért sem mozgatják, mert a HVG értesülése szerint a 2016-os vizsgálat a korrózió jeleit mutatta ki a XV. századból származó koronázási kardon. A vizsgálatról – amelynek keretében állítólag a koronát is kiemelték a vitrinből – a Nemzeti Múzeum hivatalosan nem nyilatkozik, az Országgyűlés Hivatala pedig csak annyit közölt: a tárgyak állapotában nem következett be változás az elmúlt években. 

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.