Rendben belevágták fejszéjüket az angolba + Videó

LM

2012. május 10., csütörtök 09:57, frissítve: csütörtök 12:26

Rendben megkezdődtek az angol írásbelik csütörtökön országszerte, az idei tavaszi érettségi szezon első idegen nyelvi vizsgáin középszinten 1198 vizsgahelyszínen 57 023-an, emelt szinten 108 vizsgahelyszínen 7801-en adnak számot tudásukról.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az „Olvasott szöveg értése” 60 perces, míg a második rész, a „Nyelvhelyesség” feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a félórás „Hallott szöveg értése” vizsgaösszetevő következik, végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.


Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten lehet használni nyomtatott szótárt, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Emelt és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az idén az oktatási kormányzat adatai szerint mintegy 137 600-an tesznek érettségit, ebből a szerdai törin

középszinten 1291 helyszínen 82 814 diák, emelt szinten 124 helyszínen 6897 vizsgázó adott számot tudásáról. A keddi matekon 1281 helyszínen 86 386 diák volt érintett középszinten, a nehezített verziót pedig 3720 vizsgázó választotta. Az oktatási államtitkárság korábbi közlése szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német és szerb nyelven is volt tudásáról számot adó diák. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból érettségiztek a végzős diákok. Csütörtökön az angol, pénteken a német lesz terítéken, ezt követően a továbbtanulás szempontjából kevésbé népszerű tantárgyak következnek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.