Rendőrök költöznek a Lujza utcába

WA

2012. július 6., péntek 13:56, frissítve: péntek 18:30

Tizenkét önkormányzati lakást adott át a józsefvárosi önkormányzat a Belügyminisztériumnak pénteken, a felújított lakásokba a VIII. kerületben szolgáló rendőrök, illetve a kapitányságon dolgozók költözhetnek be.
Damoklész kardja lóg majd a fejek felett – olvassa el itt a Magyar Nemzet Pintér Sándorral készített interjúját.

Az átadáson Kocsis Máté (Fidesz–KDNP), a VIII. kerület polgármestere arról számolt be, hogy a Lujza utca 14. szám alatti házat mintegy 175 millió forintból újították fel, és azok az érintettek lakhatnak ott, akik anyagi lehetőségeik miatt még nem tudtak önálló lakhatást teremteni. Ismertette, hogy az épületben újak a nyílászárók, a tetőszerkezet, megújult a homlokzat, és egy zárt láncú kamerarendszert is kiépítettek. Hozzátette, hogy a ház hátsó részét le kellett bontani, a területen egy tíz férőhelyes parkoló kapott helyet.

Józsefvárosban nem könnyű dolog rendőrnek lenni, ezért az önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni, egyben ösztönözni az érintetteket, hogy legjobb tudásuk szerint szolgálják a kerületet – emelte ki a polgármester.

Jó példa

Pintér Sándor belügyminiszter a ház jelképes kulcsának átvétele után jó példának nevezte, hogy a polgárok és a rendőrség együtt dolgoznak a közrend, a közbiztonság érdekében, és köszönetet mondott a lakásokért.

A miniszter azt mondta, Józsefvárosban kihívás szolgálatot teljesíteni, de a kerületi támogatás megkönnyíti a helyzetet. Ugyanilyen együttműködést kért a továbbiakban is, és reményének adott hangot, hogy az újjáépülő településrész békésebb, rendezettebb lesz.

Az épületben korábban 27 szociális bérlakás volt, közülük mindössze 7 komfortos. Az átalakítás során 12 darab egy-, másfél, illetve kétszobás összkomfortos lakást alakítottak ki.

Változtatni kell az ellenőrzéseken

Szigorításokra nincs szükség, de az ellenőrzéseken változtatni kell – jelentette ki Pintér Sándor a V. László mulatótulajdonos érdekeltségeinek rendőri védelmével kapcsolatosan feltett, a rendőrök mellékállására vonatkozó kérdésre. A miniszter közölte: a főkapitányi utasítás és a jogszabályok pontosan megmondják, hogy milyen szolgálatot vállalhatnak a rendőrök; az ellenőrzéseket kell hatékonyabbá tenni.

A miniszter arra hívta fel az engedély nélkül külső szolgálatot vállaló rendőrök figyelmét, hogy a későbbiekben nem teljesíthetnek szolgálatot az Országos Rendőr-főkapitányság kötelékében.

A V. László mulatótulajdonossal kapcsolatos korrupciós ügyre június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyiüket előzetes letartóztatásba helyezték.

Szigorúbb Btk. és együttműködés

Pintér Sándor korábban arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium a közbiztonság és a közrend megteremtése érdekében fejleszteni kívánja az együttműködést a polgárőrséggel. Orbán Viktor is közölte, vége annak a világnak, amelyben a jog a bűnelkövetők pártját fogta, és annak is, amikor bárki azt gondolhatta, hogy a bűnözők összefonódtak a rendőrséggel.

Új, a jelenleginél több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.) lép életbe egy év múlva. 243 igen, 45 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a kormányzati előterjesztést, amely nemcsak a büntethetőség alsó korhatárával, hanem a jogos védelem lehetőségével is foglalkozik. Jogosnak számít például az önvédelem akkor, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, illetve ha kertjébe fegyveresen hatolnak be.

Egyébként az új büntető törvénykönyvről szóló június 6-i parlamenti részletes vitában a legnagyobb vita a 12 éves büntethetőségi korhatár és a termőföld kapcsán alakult ki a képviselők között. Az MNO percről percre követte az új büntető törvénykönyv vitáját.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.