Rendvédelmiek ködös jövőképe

2016. március 9., szerda 12:13, frissítve: csütörtök 14:43

Számtalan juttatással élhetnek a rendvédelmi dolgozók az ORFK szerint, a fiatalok többsége mégsem a rendőri pályát választaná. A lapunknak nyilatkozók szerint nem tett jót a fegyveres szolgálatok és különösen a rendészeti hivatás megítélésének, hogy a kormány durván megcsonkította az eredeti életpályamodellt.

Szolgálati lakás, lakbértámogatás, kamatmentes kölcsön és üdülési csekk – részletesen sorolta egy korábbi számában a Magyar Idők, milyen juttatásokat ad a rendőrség a dolgozóinak. Az ORFK által küldött válaszai ellenére a kormánypárti napilap cikke mégis a szomorú valóságról szólt: egyre fogyatkozik rendőrjelöltek száma. Öt éve négyszeres volt a túljelentkezés a rendészeti szakközépiskolák képzéseire, majd 2015-ben ez az arány 2,6-szeresre csökkent. Az idén szeptemberben induló évfolyamra pedig, a korábbi 1200 hallgató helyett, érdeklődés hiányában, csak 1009-et vettek fel. Hogy a fiatalok körében miért veszít népszerűségéből a rendőri életpálya, azt a cikk nem részletezi.

Tavaly decemberben jelentős részben eltörölte a kormány annak az új életpályamodellnek a tervét, amellyel éppen a rendőri hivatást szerették volna vonzóbbá tenni. A rendvédelmi és honvédségi dolgozók életpályamodellje – amelyre 44 milliárdot szánt a kormány – a béremelés mellett lakhatási támogatásokat és új biztosítási rendszer bevezetését is tervezte, utóbbi kettőről azonban lemondtak.

Learatni a politikai hasznot

A Fidesz egész évben dicsekszik vele, learatja a politikai hasznot, majd az utolsó pillanatban az egészet visszaveszi – így kommentálta a történteket tavaly decemberben Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke. Megkeresésünkre elmondta, nemcsak a rendvédelmi állományt, de az egész Országgyűlést becsapták. A parlament ugyanis úgy szavazta meg majdnem egyhangú többséggel a rendvédelmi szervek új életpályamodelljét, hogy a béremelés után a következő két pillért, az említett lakhatási támogatásokat és egy új biztosítási rendszer bevezetését is megígérték.

A rendőrségnél, illetve a katasztrófavédelemnél dolgozó forrásaink szerint az állomány továbbra is bízik az új lakástámogatások bevezetésében. A vezetők részéről szerintük „ködösítés” zajlik, a szervezeten belüli kommunikáció alapján ugyanis a programot folytathatják.

Valóban zajlanak informális tárgyalások a háttérben – nyilatkozta lapunknak Kucsera Miklós, a Magyar Rendvédelmi Kar büntetés-végrehajtási tagozatának elnöke, és hozzátette, az állomány több tagja csalódott az ígért támogatások visszavonása miatt. (Kucsera Miklós a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége főtitkáraként nyilatkozott lapunknak, a tévedésért elnézést kérünk.) A vezetők nem tudnak mit mondani az embereknek, hiszen ők sem hallottak semmi konkrétat – folytatta Kucsera. Szerinte az új életpályamodell befejezését a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése hiúsította meg. A csok azonban nem megoldás a rendészeti dolgozók számára, munkakörülményeik és fizetésük mellett ugyanis többségük nem tud több gyermeket vállalni. A Belügyminisztériumban van szándék a további támogatásokra, azonban forrás egyelőre nincs – folytatta Kucsera, aki elmondta, a legutóbbi ígéretek szerint 2017-ben vezethetnek be újabb kedvezményt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.09.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.