Rengeteg pénzt kap a kormánytól Schmidt Mária alapítványa

MN

2018. március 19., hétfő 22:44, frissítve: hétfő 22:56

Költségvetési átcsoportosításokkal összesen 2,06 milliárd forintot ad a kormány a Terror Háza Múzeumot működtető, Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. 

60 millió forintot ad a kabinet a budapesti Andrássy út 60., vagyis a Terror Háza felújítására. Ennek megindítása valamiért nagyon sürgős, külön rendelkeznek róla, hogy haladéktalanul kerüljön át a pénz a költségvetésben kifejezetten az alapítvány fejlesztéseire szánt összegeket tartalmazó sorba, és augusztus 31-ig végezni is kell az előkészítéssel. 

A nagyobb részt, kétmilliárd forintot a budapesti Benczúr utcában tervezett Kertész Imre Intézet kialakítására kapja az alapítvány, igaz, itt egyelőre csak rendelkezésre állásról szól a határozat. Az intézménynek elvileg az a célja, hogy gondozza a Nobel-díjas író emlékét és szellemi hagyatékát. Az intézet eddig már elköltött 600 millió forintot, ennyiért vette meg a Benczúr utcai villaépületet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.