Rétvári: Az antikommunizmus a demokrácia egyik alapja

MTI

2016. január 13., szerda 18:22

Az antikommunizmus olyan érték, amely a demokrácia egyik alapja – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy az 1956-os forradalom előzményeivel foglalkozó szerdai budapesti szimpóziumon.

Rétvári Bence a Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös tudományos konferenciáján kijelentette: a főhatalmat évtizedeken keresztül gyakorló kommunista pártok „bűnöző szervezetek” voltak.

A tíz évvel ezelőtti csorbát „ki kell köszörülni”

Az ÁVH-t létrehozókat, a koncepciós pereket megindítókat, a deportálások és a kivégzések, a személyi kultusz és a kolhozosítás felelőseit, a mesterséges iparosítás és az ország elszegényítésének okozóit ugyanis nem pozíciójuk tette kegyetlenné, embertelenné, az emberi méltóságot nem tisztelővé, hanem ez volt tisztségre kiválasztásuk szempontja – mondta.

Abban, hogy az 1956-os forradalom elbukott, nagy szerepe volt annak is, hogy a Nyugat – a nagyhatalmi status quót féltve – nem sietett a felkelők segítségére – tette hozzá. Az idei emlékévvel kapcsolatban azt mondta: fő feladata az emlékezés, „a tíz évvel ezelőtti csorbát pedig ki kell köszörülni”.

Az emlékévről szólva fontosnak nevezte a helyi hősök előtt tisztelgő úgynevezett büszkeségpontok rendszerének kialakítását, és kiemelte: 1956 különlegessége az volt, hogy míg sok más forradalomban „nagy emberek köré csoportosultak az események”, addig hat évtizede „az akkori Magyarország egy emberként lázadt fel”.

Az államtitkár utalt arra, az idei évtől automatizmussá vált a politikai rehabilitáltak – a polgári kormányzás idején megemelt – pótlékának emelkedése, megjegyezve, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány e juttatást befagyasztotta 2008–2010-ben.

A szabadságért nap mint nap meg kell harcolni

Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány elnöke azt mondta, az „abszolút kisebbségi létben” működő kommunisták a fasizmus ellen hirdettek ugyan harcot, de legfőbb ellenségeik a szociáldemokraták és a polgári erők voltak, a recski tábor első lakói is közülük kerültek ki.

Megjegyezte: az 1953-as amnesztia idején a felnőtt lakosság negyede állt valamilyen eljárás hatálya alatt, összességében pedig „ma már csak azon lehet csodálkozni, hogy a forradalom nem korábban tört ki”.

Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője az eseményen úgy fogalmazott, a szabadság fáklyáját 1956-ban, Magyarországon gyújtották meg. Meg kell tanítani a felnövekvő nemzedékeknek, hogy a ma már természetesnek tűnő szabadságért nap mint nap meg kell harcolni – hangsúlyozta, hozzátéve: a magyar forradalom nem csupán azt mutatta meg, hogy fel lehet lépni az addig legyőzhetetlennek hitt Szovjetunió ellen, de a megtorlás arra is rávilágított, mennyire értéktelennek tekinti a kommunista rendszer az embert.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.