Rétvári csitítja a kedélyeket: nekiálltak egyeztetni

MTI

2016. február 4., csütörtök 09:03

Már több mint ezer iskola vezetőivel, tanáraival egyeztetett az oktatásirányítás a köznevelési fórumokon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 csatornán csütörtökön.

Rétvári Bence bejelentette: 95 helyszínen 1005 iskola vezetőivel, tanáraival konzultáltak. A politikus arról is beszélt, hogy a jövő héten ül össze a köznevelési kerekasztal, ahol hétoldalú egyeztetést tartanak a köznevelés rendszeréről. Előrevetítette: hosszú egyeztetésfolyamat veszi kezdetét, amelynek célja annak vizsgálata, hogyan lehet javítani a diákok teljesítményén.

Az államtitkár felidézte: sok vidéki kistelepülés számára a folyamatos bizonytalanságot eredményezte az önkormányzati fenntartás, a 2010-et megelőző nyolc évben 381 iskolát, telephelyet kellett emiatt bezárni, ami negatív hullámmal, elbocsátással is járt. Ezt a folyamatot az állami fenntartással tudták megállítani – jelentette ki.

Tüntetések országszerte

Mint arról az MNO beszámolt, a rendőrség jelentése szerint ötezren vettek részt a Herman Ottó Gimnázium pedagógusai által szervezett szerdai tüntetésen. Miskolc mellett Budapesten, Pécsett, Szegeden és Sopronban is tüntettek a jelenlegi oktatási rendszer miatt. A fővárosban, a Szabadság téren – az ATV információ szerint – nagyjából hat-nyolcszázan vettek részt. A budapesti felszólalások során többször bírálat érte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, és azt kifogásolták, hogy gyakorlati tudásra kellene helyezni a hangsúlyt a lexikális információk sulykolása helyett.

Sopronban hatvanan demonstráltak a Klik Széchenyi téri irodája előtt – tájékoztatott a Kisalföld. A szakadó esőben Jakál Adrienn, a PM soproni elnöke azt hangsúlyozta, hogy az átgondolatlan oktatáspolitikával a gyermekek jövőjét, és ezzel az ország jövőjét kockáztatják.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.