Riasztás: vihar vet véget a tomboló hőségnek

WA

2012. július 11., szerda 22:46, frissítve: csütörtök 08:39

A várható heves zivatarok miatt több megyére másodfokú, az ország jelentős részére pedig elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este.
Szupercellák és kétcentis jég

Este hidegfront érkezik északnyugatról, amely egyre több felé jár zivatarok kialakulásával. Nagy valószínűséggel a front mentén egy kiterjedt, vonalas zivatarrendszer alakulhat ki, amelyben egy-egy szupercella lehetőségét sem lehet kizárni, főként a Dunántúlon. Szupercellák környezetében előfordulhat felhőszakadás, 2 centimétert meghaladó jég és viharos kifutószél. A front csütörtök délig elhagyja keleti határainkat – közölte a Viharvadászok Egyesülete. Részletes elemzésük itt olvasható.

A narancssárga, vagyis másodfokú riasztást Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém megyére, valamint Fejér és Pest megye több térségére, illetve a főváros területére adták ki. Emellett Bács-Kiskun megyét és környékét leszámítva az összes térségben citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben.

Eszerint ezeken a területeken olyan heves zivatarokra lehet számítani, amelyeket viharos, akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is elérő széllökések, jégeső, illetve felhőszakadás kísér, és rövid idő alatt 50 milliméter körüli csapadékmennyiség is hullhat.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: éjjel inkább kelet felé várhatók zivatarok. Csütörtök reggel, délelőtt keleten, északkeleten lehetnek még zivatarok, de ekkor heves kísérőjelenségnek már kicsi a valószínűsége. Ezzel egy időben a hőség megszűnik. Csütörtökön már csak a déli, délkeleti megyékben lehet a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok körül – olvasható az előrejelzésben.

Pápát már elérte a jégeső

Jég esett szerda este Pápán, a viharban a szél közúti jelzőtáblát döntött ki, fákat borított az útra és a lakóházakra – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem ügyeletese. A hirtelen lezúduló eső, jégeső miatt egy órán belül ötször riasztották a tűzoltókat Pápán. A viharban senki nem sérült meg. A megye más részén a szárazság okozott problémát, Noszlop mellett például ezer négyzetméteren száraz fű és akácos égett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.