Rogán: Így lesz versenyképesebb Magyarország

Rogán összecsapott a baloldal gazdasági nagyágyújával

2014. május 18., vasárnap 17:53, frissítve: vasárnap 18:01

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Magyarország gazdasági teljesítőképességének javításában 2010 óta jelentős eredményeket ért el a kormány, a tartós növekedéshez azonban új otthonteremtési programra és a rezsicsökkentés vállalkozásokra történő kiterjesztésére van szükség.

Rogán Antal vasárnap Tatárszentgyörgy-Sarlóspusztán, a Fejlődő Vállalkozások Egyesülete által szervezett Icon Gazdaságpolitikai Konferencián Róna Péterrel, az Ökopolisz Alapítvány társelnökével a 21. századi gazdasági szabadságharcról folytatott vitájában arról beszélt, hogy az alkotó energiák felszabadításának egyik legfontosabb feltétele a vállalkozások mozgásterének bővítése és versenyképességének javítása, amit a kormány a rezsicsökkentés kiterjesztésével is igyekszik a következő időszakban elősegíteni.

Minden munkahelyet meg kell becsülni

A politikus úgy vélte: a külföldön munkát vállaló magyarok többsége életkezdésének feltételeit próbálja megteremteni. Hiányzik egy, az első Orbán-kabinet idején már létrehozott és sikeres, ám a szocialisták által később tönkretett otthonteremtési program – tette hozzá jelezve, hogy a következő években a költségvetési mozgástér függvényében ennek újraindítását tervezik. Hangsúlyozta: a KSH adatai szerint 2010 és 2013 között 50 ezerrel nőtt a külföldön dolgozó magyarok száma, miközben 320 ezerrel bővült a hazai foglalkoztatottság.

Minden munkahelyet, így az állam és a külföldi tőke által teremtett állásokat is meg kell becsülni – mondta emlékeztetve, hogy a kormánynak 184 milliárdot kellett az előző ciklusban munkahelyvédelemre költenie.

A szocialisták főbűne

Szólt arról is, hogy Magyarország 2010-ben gyámság alatt, csődhelyzetben volt, miközben a gazdaságpolitika fő irányát az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szabta meg. „Az előző kabinetek talán legnagyobb hibája, hogy nem éltek a válság előtti fejlődési lehetőségekkel” – fogalmazott.

Rogán kiállt a nagy külföldi cégek jelenléte mellett, mondván, a gyártóbázisok kiépítését követően számos nagyvállalat a fejlesztőközpontját is Magyarországra telepíti. Ugyanakkor közölte: nem volt szerencsés és komoly következményekkel járt, hogy nem csak a versenyszférában történtek külföldi tőkebefektetések.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: „a devizahitelek korszakát le kell tudni zárni Magyarországon”, a népesedési politikáról szólva pedig elmondta: jövőre, vagy 2016-ban növelik a kétgyermekes családok adókedvezményét.

Róna szerint ez a baj

Róna Péter a 2010 előtti hibákról szóló mondandójával egyetértve, felidézte: 2007-ben 1 forint GDP növekedéssel 7 forint adósságnövekedés párosult Magyarországon. Az alapproblémát azonban a „szocialisták szerencsétlenkedésén” túl az ország évszázados függőségében látta. Úgy vélte: a „rendszerváltás koreográfusai” a külföldi tőke és a multik behívásával folytatták ezt a szemléletet, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az 1990-ben választott út nem jött be, következett a „fülkeforradalom”.

Róna: Ez korlátozza a kreativitást

A közgazdász szerint a Fidesz „avítt szellemiségű” politikát folytat és újabb, immár állami függőségi viszonyrendszert teremtett. Kijelentette: az elmúlt 25 évben nem történt valódi megújulás Magyarországon. Eközben a világgazdaságban óriási fejlődés megy végbe, amelynek alapja a társadalmi alkotóképesség felszabadítása, a hatalomtól való függés pedig e kreativitás további korlátozását jelenti. Róna szerint a külföldön dolgozó fiatalok tömegei nemcsak a pénzért hagyták el az országot, hanem álmaik megvalósulásának lehetőségét keresik.

Az Ökopolisz Alapítvány társelnöke elmondta, a növekedési mutatók Magyarországon 2014-re 2,5 százalékos gazdasági bővülést prognosztizálnak, miközben Románia és Észtország 3,8, a világgazdaság egésze pedig 3,7 százalékos növekedés elé néz.

Azt mondta, hogy az elmúlt 15 év hazai gazdasági teljesítménye elégtelen, ezzel nem lehet fenntartani egy fejlődőképes társadalmat. „El kell dönteni: a nemzet igazi célja Szent István vagy Koppány, és véget kell vetni a Putyin-flörtöknek” – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.