Románia magasabb hiányt szeretne

BL

2012. május 3., csütörtök 15:47

Románia újratárgyalná az államháztartási hiánycélt nemzetközi hitelezőivel, úgy, hogy az ne haladja meg a 3 százalékot – derült ki Florin Georgescu román pénzügyminiszter-jelölt nyilatkozatából.

Románia korábban 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányban állapodott meg az IMF-fel. A miniszterelnök-helyettesi és pénzügyminiszteri tisztségre jelölt Georgescu – aki jelenleg még a román központi bank kormányzóhelyettese – a beiktatásra váró új kormány első informális tanácskozása után nyilatkozott arról, hogy a Victor Ponta vezette kabinet megoldást akar találni a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emelésére. Az új kormányt várhatóan hétfőn szavazza meg a román parlament.

A kormánynak azt követően kell pénzt visszaadnia a nyugdíjasoknak, hogy egy alkotmánybírósági döntés jogtalannak minősítette az egészségügyi biztosítás kiterjesztését, így az elmúlt tizenhat hónapban több járulékot vont le a járandóságokból, mint amennyit kellett volna. Emiatt az átlagon felüli nyugdíjak enyhén nőni is fognak. A közalkalmazotti béreket mintegy 15 százalékkal akarják növelni, hogy azok ismét elérjék a 2010-es szintet, amikor a román kormány 25 százalékkal csökkentette a jövedelmeket.

Georgescu leszögezte, hogy az új kormány is tiszteletben tartja a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségeket, és „szigorúan betartja majd az államháztartási hiánycélt, amelyben az új román kormány meg fog állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)”. Hangsúlyozta, hogy az újratárgyalt deficit sem fogja meghaladni a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3 százalékát. Victor Ponta megbízott miniszterelnök korábban jelezte már, hogy a nyugdíjak helyzetének rendezése lehetséges, de a közalkalmazotti bérek emelése szükségessé teszi a korábban vállalt, 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél növelését.

Románia számára tavaly márciusban 5,3 milliárd eurós, kétéves hitelprogramot hagyott jóvá az EU, az IMF és a Világbank. A készenléti megállapodást Románia elővigyázatosságinak tekinti, azaz nem hív le belőle pénzt, mindazonáltal a negyedéves felülvizsgálatokon át kell esnie, a hiánycél módosítását is el kell fogadtatnia a hitelezőkkel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.