Ron Werber: A Fidesz legyőzhető, Botka alkalmas kormányfőnek

MN

2017. április 20., csütörtök 08:24, frissítve: csütörtök 08:53

Egy évvel a választások előtt könnyű volna megmondani, hogy a legvalószínűbb győztes a Fidesz. De ha Botka László és pártja, valamint más baloldali ellenzéki csoportok jól végzik a dolgukat, később fordulhat a kocka – mondta a Heti Válasznak adott interjúban Ron Werber kampánytanácsadó, akit sokan máig úgy tartanak számon, mint az MSZP 2002-es győzelmének legfőbb kovácsát.

Werber szerint 2001-ben és 2002-ben is úgy nézett ki, hogy a Fideszt nem lehet legyőzni, hiszen minden felmérés – az MSZP saját közvélemény-kutatóit is beleértve – ezt mutatta. A kampánytanácsadó szerint viszont a kutatók megrekedtek a saját számaiknál, sosem élték át igazán a kampány lüktetését. Werber ma azt állítja, nem a sokat vitatott vasárnapi mozgósítás vezetett a szocialisták győzelméhez, hanem az azt megelőző, több mint féléves kampány.

„A magas részvételi aránynak egyetlen oka volt: az, hogy sok ember hatalomváltást akart, sőt el is hitte, hogy az lehetséges”

– mondta Werber, aki szerint a tények az MSZP mellett álltak, és a párt képes is volt leleplezni az első Orbán-kormány hibáit és hazugságait. A róla terjedő legendákkal szemben állítja, hogy soha nem vett részt karaktergyilkosságban, inkább az MSZP helyi szervezeteinek tartott tréningeket arról, hogyan lehet maximalizálni az emberek támogatását.

Botka Lászlóról azt mondta: megvan mindazon jártassága, képessége és tudása, amelyre egy jó miniszterelnöknek szüksége van. Werber szerint az emberek olyan vezetőt akarnak az ország élén látni, aki gyakorlati szakember, keveset beszél, de annál többet tesz értük. Botka szerinte pontosan ilyen vezetőnek bizonyult az utóbbi tizenöt évben.

A tanácsadó szerint a Fidesz legyőzhető, de most a bátor döntések ideje van, vagyis egyesíteni kell a baloldali és a liberális ellenzéki csoportokat. „Amennyiben ezek a csoportosulások nem fújnak ébresztőt maguknak, nem leszek meglepve, ha elkötelezett, idealista magyarokból álló, vadonatúj erők lépnek színre, és foglalják el a politika nagyszínpadát” – mondta Werber.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.