„Rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóságban” a kormányzati Soros-kampány

MN

2017. július 3., hétfő 18:42, frissítve: hétfő 19:57

A plakátkampány alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az úgynevezett „zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út – így reagált Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetője arra, hogy mi szervezetük véleménye a kormányzat legújabb, Soros Györgyöt démonizáló kommunikációs hadjáratáról.

Heisler ugyanakkor meglehetősen diplomatikusan foglalt állást a Fidesz plakátkampányának ügyében, amikor a Hvg.hu-nak tett nyilatkozatában azt is hangsúlyozta, hogy bár a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében, „ez független a kampány megalkotóinak szándékától”. Kijelentette azt is, hogy közössége mindenfajta gyűlöletbeszéd ellen kifejezi rosszallását – hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat. 

A Mazsihisz vezetője szerint a Soros-kampány nem fog leállni a tiltakozások miatt, most „mindent felülír a szavazatmaximálás és a választási érdek”.

Míg a zsidóságban rossz emlékeket ébreszt a kormányzati sorosozás, addig volt, akinek a George Orwell 1984 című, totális diktatúráról szóló regénye jutott eszébe. Török Gábor politológus a minap közösségi oldalán posztolta a Soros-plakátot egy, a könyvből vett idézet kíséretében. Török ma ismét megszólalt az ügyben azt írva, hogy az Orbánt lefasisztázó Bokros Lajosnak nincs igaza. „A magyar miniszterelnök nem fasiszta, de még csak nem is diktátor, egyszerűen csak nagyon szeretne hatalmon maradni, és valamiért azt gondolja, hogy ahhoz most kutyába kell lemennie, ezen a nyelven és szinten kell beszélnie az emberekkel”. Hozzátette: ebben van ráció, de megvan a veszélye is, mert „aki kutyába megy le, egy idő után csak ugatni tud...”.

A kampányra 5,7 milliárd forint közpénzt költ a kormány, és a megbízást az előző két pályázaton is győztes Balásy Gyula ügynökségei nyerték el.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.