„Rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóságban” a kormányzati Soros-kampány

MN

2017. július 3., hétfő 18:42, frissítve: hétfő 19:57

A plakátkampány alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az úgynevezett „zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út – így reagált Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetője arra, hogy mi szervezetük véleménye a kormányzat legújabb, Soros Györgyöt démonizáló kommunikációs hadjáratáról.

Heisler ugyanakkor meglehetősen diplomatikusan foglalt állást a Fidesz plakátkampányának ügyében, amikor a Hvg.hu-nak tett nyilatkozatában azt is hangsúlyozta, hogy bár a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében, „ez független a kampány megalkotóinak szándékától”. Kijelentette azt is, hogy közössége mindenfajta gyűlöletbeszéd ellen kifejezi rosszallását – hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat. 

A Mazsihisz vezetője szerint a Soros-kampány nem fog leállni a tiltakozások miatt, most „mindent felülír a szavazatmaximálás és a választási érdek”.

Míg a zsidóságban rossz emlékeket ébreszt a kormányzati sorosozás, addig volt, akinek a George Orwell 1984 című, totális diktatúráról szóló regénye jutott eszébe. Török Gábor politológus a minap közösségi oldalán posztolta a Soros-plakátot egy, a könyvből vett idézet kíséretében. Török ma ismét megszólalt az ügyben azt írva, hogy az Orbánt lefasisztázó Bokros Lajosnak nincs igaza. „A magyar miniszterelnök nem fasiszta, de még csak nem is diktátor, egyszerűen csak nagyon szeretne hatalmon maradni, és valamiért azt gondolja, hogy ahhoz most kutyába kell lemennie, ezen a nyelven és szinten kell beszélnie az emberekkel”. Hozzátette: ebben van ráció, de megvan a veszélye is, mert „aki kutyába megy le, egy idő után csak ugatni tud...”.

A kampányra 5,7 milliárd forint közpénzt költ a kormány, és a megbízást az előző két pályázaton is győztes Balásy Gyula ügynökségei nyerték el.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.