Rövid az idő, de Magyarország bizonyíthat

NT

2012. március 14., szerda 09:20, frissítve: szerda 12:15

Navracsics Tibor szerint viszonylag rövid ideje van Magyarországnak, hogy lépjen a kohéziós pénzek ügyében, az alatt viszont bizonyíthat, és a kormány elérheti, hogy ne fagyasszanak be uniós támogatásokat.
Cséfalvay Zoltán szerint 130–140 milliárd forint megtakarítást kell elérni az ez évi költségvetésben, hogy a kormány bizonyítsa elkötelezettségét a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentésében. Ez a Széll Kálmán-tervben még elmaradt intézkedésekkel oldható meg – magyarázta a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a TV2 Mokka című műsorában, megnevezve a tömegközlekedést és a gyógyszerkasszát.

„Tudomásul kell vennünk, hogy 2004. május 1. óta, amióta Magyarország belépett az Európai Unióba, azok a konvergenciatervekben foglalt célkitűzések, amelyeket a mindenkori magyar kormány annak idején megállapított, soha nem teljesültek. Úgy látom, hogy ebben a mostani lépésben egy kicsit benne vannak az elmúlt lassan tíz év (…) mulasztásai is és az elvesztett hitele is az előző kormányoknak” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán az m1 Ma reggel című műsorában az uniós pénzügyminiszterek előző napi döntésével kapcsolatban.

Mint mondta, most viszonylag rövid idő áll rendelkezésre, „ami alatt viszont bizonyíthatunk”, és a kabinet elérheti, hogy ne függesszék fel a támogatások folyósítását.

Brüsszelben kedden jelentették be: az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, ugyanakkor úgy döntöttek, hogy ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter szerint a kohéziós pénzekkel kapcsolatos döntéshozatalban nem sikerült eloszlatni azt a kételyt, hogy Brüsszel kettős mércét használ. Bővebben >>>


Navracsics Tibor szólt a Magyarországgal szemben zajló kötelezettségszegési eljárásokról is, közölve: az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban azokat a változtatási javaslatokat terjesztette múlt héten a Ház elé, amelyekben a korábbi tárgyalásokon megegyezésre jutottak az Európai Bizottsággal.

A megszűnt adatvédelmi ombudsmani mandátum és a létrejött, új adatvédelmi hivatal viszonyának kérdésében azonban még vita van a testülettel – jelezte –, csakúgy, mint a bírák nyugdíjazásáról. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy sikerül megoldani ezeket a kérdéseket is.

A Velencei Bizottságnak a magyar igazságügyi átalakítással kapcsolatos vizsgálódásairól Navracsics Tibor azt mondta: még nem kapták meg a hivatalos véleményt, de úgy véli, több olyan ponton is lesz lehetőség előrelépésre, törvénymódosításra, amely a kormánynak nem jelent koncepcionális váltást.

A kohéziós támogatások felfüggesztése család- és gyermekellenes – mondta a Lánchíd Rádiónak Szabó Endre, a a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége alelnöke.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.