Rövidebb határidőt kaptunk az Európai Bizottságtól, kiborult a minisztérium

MTI

2017. november 6., hétfő 18:37, frissítve: hétfő 21:46

Két hónap helyett egy hónapos határidőt kapott az Európai Bizottságtól az Igazságügyi Minisztérium arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság véleményére abban a kötelezettségszegési eljárásban, ami a civiltörvény miatt indult Magyarország ellen. Október 4-én megérkezett a bizottság indoklással ellátott véleménye, innentől számítva kapott egy hónapot Magyarország a reagálásra.

A minisztérium közleményben azt közölte: válaszolnak, de két hónapos határidővel. És visszautasítja, hogy a bizottság „indokolatlan és hátrányos” módon tűz ki határidőket az országgal szemben. Arról nem szólt a közlemény, hogy az Európai Bizottság mit szól az egyoldalú határidő-hosszabbításhoz, sőt az sem derül ki belőle, hogy közölték-e egyáltalán a bizottsággal a döntést.

Az MTI ismerteti a közlemény további tartalmát is: eszerint az Európai Bizottság az általános gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidőtől eltérően adott csak egy hónapot magyar válasz kidolgozására, így azt november 5-ig, vasárnapig kellett volna megküldeni.

Felhívták a figyelmet: ezzel a bizottság „öt hónapon belül immáron hetedik alkalommal” ír elő egy hónapos vagy még rövidebb, négy-, illetve kéthetes válaszadási határidőt, így három különösen bonyolult kötelezettségszegési ügyben (kvóta, civil szervezetek átláthatósága, nemzeti felsőoktatási törvény módosítása) kellett párhuzamosan, indokolatlanul rövid határidők mellett megtenni a magyar észrevételeket.

Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek telefonon elmondta: sérelmezik, hogy a kötelezettségszegési eljárásoknál megszokott két hónapos válaszadási határidőket az unió három ügyben, összesen hét alkalommal lerövidítette. Hat alkalommal egy hónapra, egy esetben pedig két hétre.

Mindhárom frekventált ügy, az egyik a kötelező betelepítési kvóták, a másik a civil törvény, a harmadik pedig a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye – hívta fel a figyelmet.

A minisztérium a közleményben egyébként hangsúlyozta: Magyarország eddig minden esetben tartotta a rendkívül szigorú válaszadási határidőket, és minden alkalommal határidő-hosszabbítási kérelemmel fordult a bizottsághoz, amely azt „sommásan, érdemi indokolás nélkül” elutasította.

Álláspontjuk szerint ez önkényesen alkalmazott nyomásgyakorlás, amely „egyértelműen sérti” Magyarország jogát a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez. Közölték: mindezekre tekintettel a kormány „úgy döntött”, hogy válaszát az évtizedes gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidővel, december 5-ig küldi meg az EB-nek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.