Rövidebb határidőt kaptunk az Európai Bizottságtól, kiborult a minisztérium

MTI

2017. november 6., hétfő 18:37, frissítve: hétfő 21:46

Két hónap helyett egy hónapos határidőt kapott az Európai Bizottságtól az Igazságügyi Minisztérium arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság véleményére abban a kötelezettségszegési eljárásban, ami a civiltörvény miatt indult Magyarország ellen. Október 4-én megérkezett a bizottság indoklással ellátott véleménye, innentől számítva kapott egy hónapot Magyarország a reagálásra.

A minisztérium közleményben azt közölte: válaszolnak, de két hónapos határidővel. És visszautasítja, hogy a bizottság „indokolatlan és hátrányos” módon tűz ki határidőket az országgal szemben. Arról nem szólt a közlemény, hogy az Európai Bizottság mit szól az egyoldalú határidő-hosszabbításhoz, sőt az sem derül ki belőle, hogy közölték-e egyáltalán a bizottsággal a döntést.

Az MTI ismerteti a közlemény további tartalmát is: eszerint az Európai Bizottság az általános gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidőtől eltérően adott csak egy hónapot magyar válasz kidolgozására, így azt november 5-ig, vasárnapig kellett volna megküldeni.

Felhívták a figyelmet: ezzel a bizottság „öt hónapon belül immáron hetedik alkalommal” ír elő egy hónapos vagy még rövidebb, négy-, illetve kéthetes válaszadási határidőt, így három különösen bonyolult kötelezettségszegési ügyben (kvóta, civil szervezetek átláthatósága, nemzeti felsőoktatási törvény módosítása) kellett párhuzamosan, indokolatlanul rövid határidők mellett megtenni a magyar észrevételeket.

Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek telefonon elmondta: sérelmezik, hogy a kötelezettségszegési eljárásoknál megszokott két hónapos válaszadási határidőket az unió három ügyben, összesen hét alkalommal lerövidítette. Hat alkalommal egy hónapra, egy esetben pedig két hétre.

Mindhárom frekventált ügy, az egyik a kötelező betelepítési kvóták, a másik a civil törvény, a harmadik pedig a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye – hívta fel a figyelmet.

A minisztérium a közleményben egyébként hangsúlyozta: Magyarország eddig minden esetben tartotta a rendkívül szigorú válaszadási határidőket, és minden alkalommal határidő-hosszabbítási kérelemmel fordult a bizottsághoz, amely azt „sommásan, érdemi indokolás nélkül” elutasította.

Álláspontjuk szerint ez önkényesen alkalmazott nyomásgyakorlás, amely „egyértelműen sérti” Magyarország jogát a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez. Közölték: mindezekre tekintettel a kormány „úgy döntött”, hogy válaszát az évtizedes gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidővel, december 5-ig küldi meg az EB-nek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.