Saját vezetőin sem spórolt a Klik

2016. augusztus 8., hétfő 06:30, frissítve: hétfő 07:15

Tavaly több mint duplaannyit költött vezetői személyi juttatásokra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), mint 2014-ben – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Míg tavalyelőtt 590 millió adófizetői forint ment a vezetőkre, ez 2015-ben már több mint 1,3 milliárdot tett ki. Ha megnézzük az intézménynél dolgozó kormányzati tisztviselőkre vonatkozó adatokat, az is kiderül, hogy hiába csökkent a számuk 450 fővel a tavalyi évre, mégis közel kétmilliárd forinttal többet költött rájuk a Klik.

Még soha olyan sokat nem költött vezető pozíciójú tisztségviselőire a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint tavaly. A Magyar Nemzet által készített összesítés szerint míg 2013-ban ez az összeg 735 millió forint volt (tavalyelőtt pedig 590 millió), 2015-re már 1,3 milliárd forintra rúgott. Az intézmény gazdálkodásának átláthatóságát azonban nem segíti, hogy a Klik által megadott adatokból nem derül ki: ez a bértömeg hány vezető beosztású emberre vonatkozik.

2015-re már 8,5 milliárdra ugrott

Mint ismeretes, tavaly még Hanesz József volt a Klik elnöke, akit idén februárban leváltottak, helyére pedig Pölöskei Gáborné érkezett. Ha a vezetők számát az összes többi, a szervezetnél dolgozó kormányzati tisztviselőével együtt vizsgáljuk, akkor is látványos a növekedés a személyi juttatásoknál. Az óriásszervezet saját adatai szerint bár tavalyelőtt hozzávetőleg 2350 főnyi tisztviselőre költöttek 6,8 milliárd forintot, ez a szám 2015-re már közel 8,5 milliárdra ugrott.

 

Hadilábon állnak a közérdetű adat közlésével
Nem csak a 2013. évi személyi juttatások hiányos bemutatása az egyetlen gond a Klik közérdekűadat-közlésével. Mint lapunk korábban elsőként megírta, a Klik törvényi kötelezettsége ellenére 2013 óta nem hozza nyilvánosságra az ötmillió forint feletti szerződéseit. Ugyanakkor az abból az évből bemutatott szerződések sem mentesek a hibáktól. A Klik honlapján a mai napig megtalálhatók olyan beszámolók, amelyek szerint több megyei szerződés lejárati dátuma a 2999, sőt a 8900. év vége. Kifejezetten különös az a két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szerződés, amelyeket bár 2013-ban kötöttek, de 1905 júliusában kellett volna lejárniuk. A Klik cikkünk megjelenése után azt állította, a közérdekből nyilvános adatok feltöltését folyamatosan végzik. Az ígérethez híven valóban elkezdték feltölteni a hiányzó adatokat, ekkor derült ki, hogy pontosan mennyi személyi juttatást fordítottak 2014-ben és 2015-ben a kormányzati tisztviselőkre és közalkalmazottakra. Szintén cikkünk hatására jelentek meg a Klik éves költségvetési beszámolói. Ám utóbbiak is hagynak kívánnivalót maguk után, miután a 2013., illetve a 2014. évi beszámolóból nem derül ki, hogy pontosan mikor készültek el. Az időpontok a Klik költségvetésének parlamenti jóváhagyása szempontjából bírnak jelentőséggel, hiszen az Országgyűlésnek minden év végén el kell fogadnia az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. Tehát ha a Klik beszámolói nem készültek volna el határidőre, az felvetné a kérdést, a parlament mi alapján bólintott rá, hogy a szervezet jól költötte el a rábízott több száz milliárd forintot. (MN)

Annak ellenére is, hogy a tavalyi évre közel 450 fővel csökkent az érintettek létszáma, így már kevesebb mint 1900-an dolgoztak kormányzati tisztviselőként. Létszámuk egyébként feltehetően nem a bürokráciacsökkentés miatt lett kevesebb.

Az oka sokkal inkább az lehetett, hogy 2015-ben a szakképzésért felelős köznevelési intézmények többségének felügyelete az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

A tisztviselőket busásan megfizették

Összességében tehát elmondható, hogy bár 2014-ben havonta nagyjából ugyanannyit – bruttó 234–241 ezer forintot – költött fejenként a Klik a kormányzati tisztviselőkre, illetve a közalkalmazottakra és technikai dolgozókra, a különböző beosztásban dolgozók közötti jövedelmi olló jelentősen szétnyílt 2015-re. Ekkor ugyanis átlagosan egy tisztviselőre már havonta bruttó 386 ezer forintot fordítottak, míg egy közalkalmazottra csak bruttó 290 ezer forint jutott. Igaz, az egy évvel ezelőtti költés még mindig szerénynek tekinthető ahhoz képest, mint amennyi közpénzt 2013-ban, tehát a Klik felállásának az évében emésztett fel a kormányzati tisztviselők személyi juttatása.

Ekkor körülbelül 1900 főre fordítottak 12 milliárd forintot szeptember végéig. Utóbbi időpontot azért fontos hangsúlyozni, mert míg a 2014-es és a 2015-ös adatok is a teljes évi költést tükrözik, a 2013-as évről szóló beszámoló csak az első kilenc hónapra vonatkozik. Ugyanakkor ha ezekből az adatokból indulunk ki, és azzal kalkulálunk, hogy az év első háromnegyedéhez hasonlóan költekezett az intézményfenntartó, akkor év végére a személyi juttatásokra fordított összeg elérhette a közel 16 milliárd forintot is. Ez a gyakorlatban azt jelentette: 2013-ban havonta és fejenként átlagosan bruttó 746 ezer forint ment a tisztviselőkre, míg csak 178 ezer a közalkalmazottakra. Összességében a szervezet három éve 220, két éve 375, míg tavaly 380 milliárd forintot költött a dolgozói személyi juttatásaira. Az idei költségvetési tervezet szerint ez 2016-ban 442 milliárd lesz, ám jövőre 407 milliárd forintra csökken.

 

Fotó: MN-grafika

Szűkszavú válaszok a Klik sajtóosztályától

Lapunk a személyi juttatások kapcsán megkereste a Klik sajtóosztályát. Kérdésünkre, mi indokolta azt, hogy bár 2015-re csökkent a kormányzati tisztviselők száma, mégis közel kétmilliárd forinttal többet költöttek rájuk, annyit válaszoltak: a béreket minden foglalkoztatott esetében a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően állapították meg. Ugyanakkor arra már nem tértek ki, hogy az idei évben átlagosan mennyi pénzt fordítanak havonta a kormányzati tisztviselőkre és a közalkalmazottakra. Sőt, azt is hiába kérdeztük tőlük, hogy a Klik eddigi elnökeinek személyi juttatására mennyi közforintot fordítottak az elmúlt három évben.

 

A zsebpénz is több külföldön
Átlagosan havi négyezer forint zsebpénzből gazdálkodnak a magyar gyerekek, míg a németek ennek több mint kétszeresét, az angol gyerekek pedig háromszorosát is megkaphatják – derült ki a K&H Bank közleményének adataiból, illetve a német Egmont Ehapa kiadóvállalat és az angol Halifax Bank felméréséből. A magyar 8–14 éves gyerekek átlagosan havi négyezer forintos zsebpénzével szemben a német 6–13 évesek 27,65 eurót, körülbelül 8700 forintot kapnak, míg egy 8–15 éves angol gyerek hetente 6,35 fontból, körülbelül 2400 forintból gazdálkodhat. A Londonban élő gyerekek két fonttal több, mintegy 12 500 forintnak megfelelő havi zsebpénzhez jutnak. A brit felmérés szerint a zsebpénz összege 2014-ig gyorsabb ütemben nőtt, mint a felnőttek fizetése. A gyerekek az év közben összegyűjtött pénzükből leginkább a vakáció alatt próbálhatják ki a gazdálkodást, a nyári táborokban például a pénz beosztását, illetve a döntéseik következményeit. (MTI)

 


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.08.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.