Sántítva jött Oszterék perének egyik vádlottja, és már vallomást akar tenni

2018. február 20., kedd 16:31, frissítve: kedd 23:51

Védői perbeszédeknél tart a Budapest Környéki Törvényszéken az az elsőfokú büntetőper , amelyben befolyással üzérkedéssel vádolják többek mellett Oszter Sándor Kossuth-díjas színészt és Busch Béla ismert ügyvédet. 

A vád szerint említettek több tíz millió forintot húztak ki egy szorult helyzetben lévő, könnyen megvezethető vállalkozóból, aki akkor egy 50 milliós adócsalási ügy vádlottja volt. Vádlott-társukon, K. Sándor Izraelen keresztül annak ígéretével kérték a férfitól a súlyos összegeket, hogy kapcsolataik révén segítenek elkerülni az előzetes letartóztatást, illetve a letöltendő szabadságvesztést – derül ki a vádiratból. Miután a „befolyást vásárló” vállalkozó az adócsalási vádban szereplő kárösszeg majdnem másfélszeresét, körülbelül 70 millió forintot fizetett ki, de eredményt nem látott,

maga jelentette föl a hálózatot, és vált így maga is – elsőrendű – vádlottá.

Felesége, valamint bizalmas jóbarátja a másod- és harmadrendű terheltek lettek mint a pénzátadások közreműködői.

A keddi tárgyalási napon hármuk védelmében hangzott el ügyvédi perbeszéd. A jogászok nem győzték hangsúlyozni: nem arról van szó, hogy védenceik kedvező bírói döntést akartak vásárolni, hanem – más vádlottak zsarolásának hatására – azt próbálták a pénzzel elkerülni, hogy az elsőrendű vádlott ügyében eljáró bíró jogtalan ítéletet hozzon. 

Egyik védő szerint a megzsarolt helyzetre utal az is, hogy a milliókat az után is fizette a vállalkozó, hogy világossá vált, a korábbi összegek sem hoztak semmi eredményt. Kiemelték, mindhárom vádlott feltáró vallomást tett, annak dacára is, hogy tudták: őket is meg fogják vádolni. És miután ez bekövetkezett, továbbra is együttműködtek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Minderre tekintettel védőik a büntetés mellőzését vagy jelentős csökkentését – legföljebb pénzbüntetés kiszabását – kérték. A másod- és harmadrendű vádlottak jogi képviselője kijelentette: a magyar társadalomban él az a vélekedés, hogy mindent meg lehet vásárolni, egy ítéletet is, de jelen ügyben ezért pont nem az átvert vállalkozót és hozzátartozóit kellene felelőssé tenni.

A tárgyalás elején egyébként a negyedrendű vádlott, K. Sándor Izrael jelezte, hogy a kora reggeli órákban új ügyvédet bízott meg – Kende Pétert –, aki nem jött el, de jelenlétében majd felhagy a hallgatással, vallomást szeretne tenni. Az előzőleg többször büntetett K. Sándor Izrael kedden

sántítva érkezett, de a bíró kérdésére nem árulta el, mi történt vele. 

Később a bíró Busch Bélához fordult, mondván „köztudomású, hogy a személyi körülményeiben változás következett be”. Nyilván arra a büntetőeljárásra célzott, ami több mint félmilliárd forint értékben elkövetett csalás miatt indult a felfüggesztett ügyvéd ellen, és ami miatt házi őrizetbe helyezték. A hatodrendű vádlott bejelentette, hogy a napokban nyugdíjba vonult. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.