Schiffer zároltatná Orbán vagyonát

2015. március 29., vasárnap 15:43, frissítve: vasárnap 17:25

Az LMP hétfőn törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy azon hivatalos személyek – köztük akár kormánytagok – vagyonát is zárolni lehessen, akik tudtak arról, hogy Quaestor bedőlni készül, mégsem értesítették a hatóságokat – mondta Schiffer András vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Mint az LMP társelnöke felidézte: hétfőn házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és két frakciótársa, Gulyás Gergely és Tuzson Bence közös javaslatát, mely szerint ha pénzügyi intézménnyel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel – a gyanúsítástól függetlenül –, zár alá lehessen venni a cégcsoport vezetői, a felügyelő bizottsági tagok, de még a könyvvizsgálók vagyonát is. A zárolt vagyonokat pedig a kárt szenvedett emberek kártalanítására kellene fordítani. Ehhez a kormánypárti előterjesztéshez kapcsolódóan nyújtja be az LMP hétfőn azt a javaslatát, amelynek értelmében nemcsak a vezető tisztségviselők, hanem mindazon hivatalos személyek vagyonát is zárolni kellene, akik „jobb tudomásuk” ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket. Ez vonatkozna jegybanki tisztségviselőkre, kormánytagokra és a miniszterelnökre is – mondta az LMP-s képviselő.

Orbán elmulasztotta hivatali kötelezettségét

Orbán rendelte el a pénz kivételét

A miniszterelnök korábban egy soproni sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy „én rendeltem el a minisztériumok pénzkivételét”. Orbán pénteken a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában azt is megerősítette, hogy kapott levelet a Quaestortól a brókercég csődje előtt. Ugyanazon a napon fordultak hozzá, amikor az MNB-nél is bejelentették, hogy baj van, és mindkét levél ugyanazt tartalmazta.

Ezután Orbán Viktor beszélt a gazdasági miniszterrel, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel. De már korábban megszületett a döntés, hogy a kormány kivonja a közpénzeket a brókercégektől.

Schiffer András kiemelte: ha Orbán Viktor miniszterelnök tudott arról, hogy a brókercég be fog dőlni, hivatali kötelezettségét elmulasztotta azzal, hogy nem értesítette a felügyeleti szervet és a rendőrséget. Ennek nyomán Schiffer András szerint a Quaestor-károsultak vagyonának fedezése érdekében a kormányfő vagyonát is zárolni kellene.

Kérdésre válaszolva az LMP társelnöke arra is kitért: számos tisztázatlan kérdés van még a bedőlt brókercégek ügyében. Kiemelte például: egyelőre azt sem tudni, hogy mennyire súlyosbította a Quaestor-csoport helyzetét, hogy a bedőléskor, illetve azt megelőzően a kormányzati szervek kivették vagyonukat.

Schiffer András azt mondta: az említett előterjesztésen kívül az LMP hétfőn további javaslatok benyújtására is készül a bedőlt brókercégekkel összefüggésben. Az LMP társelnöke hangsúlyozta: pártjuk a következő két hétben azon fog dolgozni, hogy konkrét javaslatokkal, konkrét lépésekkel segíthessék a kárt szenvedett embereket.

Reagált a Fidesz

Már a jövő héten zárolhatják a felelősök vagyonát – reagált a Fidesz vasárnap a Quaestor-ügyben tett ellenzéki nyilatkozatokra, és „politikai cirkusz” helyett az erről szóló előterjesztés házszabálytól eltérő tárgyalásának támogatására kérte az ellenzéki pártokat. A Fidesz rámutatott: akár már a jövő héten életbe léphet az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy „az összes szélhámos összes cégének vagyonát és akár személyes vagyonát is zárolni tudjuk” akár már folyamatban lévő ügyekben is, a lefoglalt vagyont pedig be lehet vonni a kártalanításba.

Tarsoly Csaba és a Quaestor
Vasárnap este akár ki is sétálhat Tarsoly Csaba a Budai Központi Kerületi Bíróságról, ugyanis lejár a törvényben előírt 72 óra, mely az őrizetbe vétel hosszát korlátozza. A Quaestor vezérét és két társát még csütörtök éjjel vették őrizetbe, ami ellen Tarsoly és ügyvédje, Papp Gábor is panasszal élt. A nyomozó hatóság pedig péntek délután kezdeményezte a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba helyezését – tudta meg a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.