Schmuck Andor hazudott?

VZ

2014. január 16., csütörtök 23:35, frissítve: péntek 08:34

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat nem támogatja és nem is támogatta az úgynevezett Kitörés túrát, tehát Schmuck Andor, a Szocdemek elnöke nem mondott igazat. A Főpolgármesteri Hivatal közleményében idézte a Teljesítménytúrázók Társaságának nyilatkozatát, amelyben Schmuck Andornak az ATV kereskedelmi csatorna szerda esti műsorában a Kitörés túrával kapcsolatban elhangzott állítására reagált.

Mint írták, a társaság közleményében megerősítette, hogy a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalommal kapcsolatban „sem a tőle független teljesítménytúra-szervezőket, sem az egyes teljesítménytúra- rendezvényeket nem támogatja anyagilag és nem is támogatta”.

Ennek alapján – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében – „a fővárosi önkormányzat a Börzsöny akciócsoportot sem anyagilag, sem más formában nem támogatja és nem is támogatta, tehát Schmuck Andor nem mondott igazat az ATV Egyenes beszéd című műsorában”.

A természetjárók nem politizálnak

A Magyar Természetjáró Szövetség szintén reagált az őket ért vádakra. Mint írták, visszautasítanak minden olyan állítást, amely a szövetséget a Kitörés 60 teljesítménytúra szervezésével, annak értékrendjével bármilyen módon kapcsolatba hozza. A szövetség nincs semmilyen kapcsolatban a Kitörés 60 teljesítménytúrát szervezőkkel, a szövetség azt eseménynaptárjában, kiadványaiban, honlapján sosem szerepeltette. A Magyar Természetjáró Szövetség alapszabályában elhatárolódik politikai jellegű rendezvényektől, értékrendje ellentétes bármely diktatúra szélsőségével, életellenes eszméivel – tették hozzá.

Schmuck Andor szerdán azt mondta a műsorban, hogy a Kitörés túra a Magyar Természetbarát Szövetség hivatalos túrája, a főváros által kiírt Budapest Kupa része, tehát a főváros támogatja és az eseménynaptárban is szerepel.

A Szocdemek csütörtökön közös tiltakozásra hívták a „demokratikus értékek iránt elkötelezett politikai erők képviselőit” a február 8-ára meghirdetett úgynevezett Kitörés túra ellen. Közleményükben – Schmuck Andor pártelnök szavait idézve – azt írták: az eseményről készített „tavalyi fényképek egyértelműen bizonyítják, hogy ez a túra nem más, mint a szélsőjobb újabb, egyre kevésbé eltitkolt provokációja, nem természetbarát, hanem nácibarát fővárosi esemény”. Követelték, hogy az eseményt töröljék a főváros által támogatott és hirdetett rendezvények közül, továbbá hogy a főpolgármester indítson vizsgálatot.

A Főpolgármesteri Hivatal erre reagálva azt közölte, hogy Tarlós István főpolgármester felülvizsgáltatja a Fővárosi Önkormányzat által nyújtott, szabadidős programokat támogató pályázatokat, és vizsgálatot indít a Városházán is. Ezen felül azt is megvizsgálják, hogy miként használhatják Budapest érvénytelen logóját. A most folyó költségvetési egyeztetések során pedig azt is mérlegelik, hogy ez a társaság „a jövőben bármire is kaphat-e fővárosi támogatást” – írta a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.