Segítenek a dűlőben élőkön

BL

2012. június 26., kedd 16:41

Az oroszlányi szociális szolgálat Ugródeszka elnevezésű programja keretében egy évig lakást bérelnek helyi dűlőkben élő embereknek, életvezetési tanácsokat adnak nekik, és lehetőséget nyújtanak számukra a szakmaszerzésre is – tájékoztatott a szervezet helyettes vezetője.

Deák Sándorné elmondta: a júliusban induló programra hatvanan jelentkeztek, közülük 23-at választottak ki. Kizáró ok volt például a szenvedélybetegség vagy az együttműködési készség hiánya. A program a gyerekekkel együtt csaknem negyven embert érint.

A részvevőknek a szociális szolgálat egy évig lakást bérel, és mindenki segítőt kap, akivel személyre szabott fejlesztési tervet készítenek életük újrakezdésére. Emellett raktáros, targoncavezető vagy eladói képesítést szerezhetnek a jelentkezők. A programra a szervezet 35 millió forintos támogatást nyert el az Új Széchenyi-terv keretében.

A szociális szakember elmondta, hogy Oroszlány központjában korábban több, alacsony komfortfokozatú, leromlott bérlakást elbontottak. Az ott élők lelépési pénzt kaptak, amelyből a külterületen lévő Nyíres- és a Német-dűlőben vettek kisebb telkeket, garázsokat.

Egy tavalyi felmérés szerint a területen lévő 220 ingatlan közül 115-ben folyamatosan élnek. A lakók 92 százaléka a létminimum alatt, 40 százaléka adósságterhekkel él. Zömmel férfiak, főként fiatalkorúak kényszerültek a dűlői létbe, végzettségük a legtöbbször nyolc általános iskolai osztály; egyharmaduk dolgozik rendszeresen.

A lakásínséget enyhítendő, nemrégiben a városi tulajdonú Oroszlányi Szolgáltató Zrt. 24 bérlakást adott át, melyekre kétszeres túljelentkezés volt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.