Segíti a fogyatékkal élőket a kormány

tt

2012. augusztus 6., hétfő 15:18

A súlyosan mozgáskorlátozottakon túl az egyéb – például értelmi, látási, hallási – fogyatékkal élők is kaphassanak autóvásárlási támogatást – az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A támogatás összege nem változna, új autóra 900 ezer, használtra pedig 600 ezer forint lenne továbbra is. A használt autó jelenleg legfeljebb 4 éves lehet, ezt a tervezet 5 évesre emeli. A támogatás továbbra is 7 évente járna.

Évente kétszer igényelhetnek

Lényegesen módosulnak a tervezet szerint az igénylés szabályai. Jelenleg a lakóhely szerinti gyámhivatalnál lehet a támogatást igényelni, ezt a megyei – fővárosi – kormányhivatal szociális és gyámhivatalára módosítanák. Jelenleg évente egyszer, május 15-ig lehet igényelni a támogatást, de a jövőben évente kétszer – március 31-ig, illetve szeptember 30-ig – lehetne beadni a támogatási kérelmet; a hivatal nem szeptember 15-ig, hanem június 15-ig, illetve december 15-ig döntene.

Az éves keretszámot továbbra is az illetékes miniszter határozza meg. Az első körben legfeljebb az éves támogatás felét lehet kiosztani. Akinek nem jut autótámogatás, az várólistára kerül, és az esetleges kiesők helyébe léphet, a várólista sorrendjében.

Az új kormányrendelet – a tervezetet készítő Emberi Erőforrások Minisztériumának elképzelései szerint – szeptember 1-jén lépne hatályba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.