Sehogy se megy ez az LMP-nek + Videó + Kép

WA

2012. március 29., csütörtök 12:02, frissítve: csütörtök 14:19

Újabb jogsértést állapított meg a Lehet Más a Politika (LMP) népszavazási aláírásgyűjtésével kapcsolatban az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén.
Az MNO korábban megkérdezte az embereket, hogy mit gondolnak az LMP népszavazási kezdeményezéséről. Egyesek azt sem tudták, mit írnak alá. Az LMP kezdeményezését egyébként Gyurcsány is lelkesen támogatja.

A testület egy magánszemély kifogása nyomán azért marasztalta el a pártot, mert tilalmazott módon, azaz munkaidőben munkahelyen gyűjtöttek aláírásokat, amikor hétfőn két szocialista képviselő – Mesterházy Attila pártelnök és Ujhelyi István, a parlament alelnöke Jávor Benedek LMP-képviselő jelenlétében – egy sajtótájékoztató keretében nyilvánosan aláírta a kezdeményezés egyik aláírás-gyűjtési ívét.

A testület szerint azért is jogsértő volt a parlamenti aláírásgyűjtés, mert a választási eljárási törvény egy másik pontja szerint nem lehet aláírást gyűjteni „állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben”.

Az OVB a jogsértés megállapításán túl eltiltotta az LMP-t attól, hogy a Parlamentben aláírásokat gyűjtsön az ott dolgozóktól.


5:2

Az OVB 5:2 arányban hozta meg a döntését, a határozat ellen még a Kúriához lehet fellebbezni. Az elmarasztalás mellett szavazott Bordás Vilmos (elnök), Sasvári Róbert (elnökhelyettes), Borbély Andrea (Jobbik-delegált), Sárhegyi Zoltán (Fidesz-delegált), Szabó Iván (KDNP-delegált), ellene pedig Szabó Miklós (LMP-delegált) és Litresits Miklós (MSZP-delegált).

A tagok egyebek mellett arról vitáztak, hogy a Parlament az országgyűlési képviselők munkahelyének minősül-e, vagy sem, végül az előbbi álláspont kapott többséget.

Szavaz a testület
Szavaz a testület
Fotó: MTI


Az OVB múlt szombaton már egyszer elmarasztalta az LMP-t, mert jogsértőnek találta a párt aznapra meghirdetett akcióját, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze a népszavazásra 24 óra alatt.

A testület szerint a párt ezzel megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, ami szerint az aláírásért „az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos”. Az elmarasztaló határozatot az LMP fellebbezése után a Kúria is helybenhagyta.

Az LMP aláírásgyűjtése hétfőn zárul le, az ellenzéki párt várhatóan április 2-án viszi majd be az aláírásgyűjtő íveket hitelesítésre az Országos Választási Irodához.

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. A népszavazás kiírásához 200 ezer aláírást kell összegyűjteni.

Véghajrá

Az LMP péntek reggel nyolctól vasárnapig megállás nélkül gyűjti a népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásokat – jelentette ki sajtótájékoztatóján Vágó Gábor. A sajtótájékoztató alatt a párt kampányfőnöke és aktivistái a Szabadság téren felállítottak és lelepleztek egy „Fidesz-gyarmat” feliratú, nemzeti színű táblát.

A képviselő elmondta, eddig több mint 120 ezer aláírást gyűjtöttek és nem tartják lehetetlennek, hogy hétfőig elérjék a minimálisan szükséges 200 ezer szignót. Ennek érdekében az utolsó 72 órára Budapest több mint száz helyszínére települnek ki, folyamatosan nyitva lesz központi irodájuk, ahol egy kampánytelefont üzemeltetnek és online fogadóórát is tartanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.