Semjén: Ez szövetségi kormány

2014. június 21., szombat 22:20, frissítve: vasárnap 15:27

Szövetségi kormányként jellemezte a harmadik Orbán-kabinetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír TV P8 című műsorában szombat este.

A kereszténydemokrata politikus Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéséről, miszerint nem koalíciós kormányról van szó, kifejtette: politológiai vitát lehet folytatni, mit értenek koalíción, illetve szövetségen. Ha jóindulatúan értelmezi Lázár szavait – és ő, mint mondta, így tesz –, akkor azt mondhatja, hogy bajtársi, kipróbált szövetségen nyugvó kabinet alakult.

Kereszténydemokrata értékrend mindenhol

Kitért arra, hogy 1990 óta a KDNP részt vesz a jobboldali kormányokban, s míg korábban hagyományosan humán területeket felügyelt, a kereszténydemokrata szerepvállalás most kiegészült a fejlesztési tárcával. Hozzátette: ezzel a kereszténydemokrata értékrend gazdasági területen is megjelenik.

A KDNP elnöke kifejtette, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter saját erejéből ért el Kelet-Magyarországon sikereket a gazdasági életben, és a pápai szociális enciklikák alapján, gazdaságetikai felfogásban hozhat pluszt. Akár a sehová nem vezető neoliberális felfogásoktól, akár más tévedésektől óvni fog – tette hozzá.

Nem a kormánynak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek van kormánya – felelte arra a kérdésre, hogy több kereszténydemokrata politikus más területre került az új kormányban.

Nincs felekezeti harc

Arról, hogy nincs-e feszültség amiatt, hogy láthatóan a protestáns vonal erősödött a kormányban, azt mondta: nincsen felekezeti típusú villongás. Hagyományosan nagyobb a református jelenlét a politikában és a közéletben, mint a reformáció társadalomban való aránya – vélekedett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy másik kérdésre azt mondta: hisznek benne, hogy még normális útra terelhető Európa, igyekeznek visszanavigálni, „mégiscsak kereszténydemokraták találták ki”. Az európai bürokrácia problémája, hogy teljesen dogmatikusan ragaszkodik olyan tézisekhez, amelyekről már százszor bebizonyosodott, hogy nem igaz. Egyik példaként említette az energetika területét, ahol a szabad piaci voltát erőltetik.

Támogatott genderideológia

A genderideológiáról azt mondta: brutális támogatást kap Brüsszelből, „kicsiny, ám hangos érdekcsoportok rá akarják kényszeríteni a világra ezt a […] deviáns felfogást”. A család férfi és nő elkötelezett kapcsolata a természet rendje szerint – hangsúlyozta. „Ha két férfi házasodik, akkor három miért nem? Hol van ennek a vége? Akkor milyen alapon büntetik bigámiát?” – tette fel a kérdéseket.

Nő a születésszám, kevesebb az abortusz

A miniszterelnök-helyettes szerint jó úton vannak, hogy a demográfiai folyamatok radikálisan változzanak Magyarországon, „megcselekedték, amit meg kellett cselekedniük”. Nő a születésszám, és csökkent az abortuszok száma – hangsúlyozta.

Aki egyedül neveli gyermekét, speciális támogatásban kell részesíteni, de ezt úgy kell kialakítani, nehogy falból váljanak el a szülők, hogy jobb helyzetbe kerüljenek. Ugyanakkor minden család támogatására egyaránt törekednek – hangsúlyozta. Kitért arra is: azt szeretnék, hogy „Magyarországon, magyar családokba magyar gyerekek szülessenek, magyar kultúrába”.

Ezért fontos, hogy hazánk növekedési pályán van

Más társadalmi csoportoknak is jogos igénye, hogy legyen életpályamodelljük, a pedagógusokhoz hasonlóan – jelezte egy másik témáról, hozzátéve: ezért fontos, hogy Magyarország növekedési pályán van, a gazdasági teljesítmény egész más mozgásteret tesz lehetővé, mint négy éve.

Semjén – aki a nemzetpolitikáért felelős a harmadik Orbán-kormányban is – ismét megerősítette, hogy a ciklus végére meglesz az egymillió esküt tett új magyar állampolgár. Jelenleg messze 600 ezer felett van a kérelmek, és 580 ezer körül lesz belátható időn belül az esküt tettek száma. Szerinte úgy kell lépésről lépésre haladni a nemzetpolitikában, hogy azt a magyarországi társadalom is elfogadja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.