Semjén: „Ezt 100 százalékra meg is fogjuk nyerni”

TK

2012. április 17., kedd 20:46, frissítve: kedd 23:24

Nemzetközi jogi lépéseket tesz Magyarország, ha a Fico-kormány az előző nap bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt – erről Semjén Zsolt beszélt kedden este. A miniszterelnök-helyettes az m1 Az Este című műsorának adott interjújából a Híradó közölt részletet.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: jogilag azt nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot. Szlovákiának két lehetősége van, vagy visszavonja teljes egészében a törvényt, vagy pedig – ami szerinte nem lesz – a magyarokkal szemben marad életben a mostani szabályozás – mutatott rá.

Kiemelte: ebben az esetben Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, és „ezt 100 százalékra meg is fogjuk nyerni”.

Robert Fico kormánya olyan formában akarja megváltoztatni a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az ne „károsítsa” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat. A szlovák kormányfő erről az új kulturális miniszter, Marek Madaric hétfői hivatali beiktatása során beszélt Pozsonyban.

Hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia. Fico ezt a nézetét azzal magyarázta, hogy Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált. Bővebben>>>

Áder abszolút alkalmas
Semjén Zsolt az m1 Az este című műsorában kedden este az előző napi jelölést értékelve azt mondta: Áder János abszolút alkalmas az államfői feladatok ellátására, részint személyes kvalitásai, részint házelnöki múltja miatt, és van európai uniós tapasztalata is. Hozzátette: csak olyan elnök fogadható el, aki személy szerint elkötelezett az új alaptörvény mellett, és Áder János ilyen ember. A miniszterelnök helyettese szerint szemforgató, amit a baloldal mond. Milyen alapon beszél az MSZP, amikor korábban Szili Katalint jelölte? - tette fel a kérdést, majd úgy folytatta: Göncz Árpád SZDSZ-ügyvivő volt, és abszolút pártkatonaként viselkedett Antall Józseffel szemben. Sólyom László, aki valóban igyekezett a politika fölött állni, az MDF elnökségi köréből került az Alkotmánybírósághoz - jegyezte meg. Aki eddig köztársasági elnök volt, mindenki a politikából jött - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: azt mondani, hogy az bűn, vagy hátrány, ha valakinek politikai múltja van, egy abszurd állítás. A baloldal „virtigli pártkatonákat" jelölt eddig, és egyáltalán nem probléma, ha az illetőnek van politikai tapasztalata. Ha nem volna jártassága a jelöltnek a politikai életben, hogyan tudná a nemzetet képviselni a nemzetközi politikai színpadon? - kérdezte.


Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.