Semjén: Ha kóbor kutya lennék, azt kívánnám, egy lövéssel ejtsenek el

MN

2017. július 17., hétfő 19:09, frissítve: hétfő 20:39

Hosszan értekezett a vadászatért közismerten lelkesedő Semjén Zsolt egy friss interjúban arról, hogyan vélekedik egyebek között az elmúlt időszakban egyre több vitát gerjesztő kutyakilövésekről. A KDNP elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök helyettese nem meglepő módon magától egy szót sem ejtett arról az esetről, amikor a mátyásföldi reptéren lőttek le egy kutyát, de nem tért ki annak a francia turistának a kálváriájára sem, akinek képzett juhászkutyáját egy vadász sebesítette meg halálosan tavaly ősszel Szalkszentmárton mellett.

Semjén Zsolt leginkább kóbor kutyákról beszélt, amelyek „súlyos gazdasági kárt okoznak a vadgazdának”. Érzékeltetve a problémát, szerinte „másként fogja megítélni a helyzetet” az, aki már látta akár egyszer is, ahogy három-négy kóbor kutya széttép egy őzgidát vagy egy vemhes őzet. Azt azért gyorsan hozzátette, hogy „a kutya ártatlan”, és az a „gazember” a bűnös, aki kidob egy kutyát az autóból.

„Ha én kidobott, kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el, mintsem nyomorultul fagyjak meg, megegyen a rüh, éhen pusztuljak vagy elüssön egy autó, és az árok szélén még napokig kínlódjak” – fogalmazott Semjén Zsolt, majd azt fejtette ki, hogy ő kutyabarát. Bár – ahogy fogalmazott – „deviáns módon” most csak egy macskájuk van.

 
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Harangod-Mag-cégcsoport 420 millió forintos beruházással elkészült húsüzemének átadóján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszón 2015. szeptember 24-én
Fotó: Vajda János / MTI
 

Később egy külön kérdésre nevezte csak vállalhatatlannak és védhetetlennek, amikor vadászok úgy lőnek le egy kutyát, hogy nem győződtek meg arról: valóban kóbor-e, valóban veszélyt jelent-e. „Ezek nem is vadászok, hanem puskás emberek” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ilyen „lelkiismeretlen puskások” mentalitásából nem lehet következtetést levonni a vadgazdálkodókra, a vadászokra. Tiltakozott is az ellen, hogy ezt vadászati ügynek állítsa be bárki. Szerinte ez „alapvetően társadalmi, és ebből következően ebrendészeti kérdés”. A „harcos állatvédőknek” azt üzente, hogy a hivatásos vadászoknál kutyaszeretőbb embert még nem látott.

Semjén Zsolt mindenesetre úgy látja, hogy itthon „érzékelhetően változott a vadászat megítélése, a vadgazdálkodás és a vadászati kultúra értékelése”, szavaiból úgy tűnik, hogy szerinte pozitív irányban. Egyből példát is hozott, hogy micsoda szélsőségek nincsenek nálunk. Például olyan, mint a német zöldek friss javaslata, amellyel betiltanák a trófeák behozatalát Afrikából. „Ezzel drasztikusan megcsappanna az oda látogató vadászok száma, ami súlyos csapás lenne az afrikaiak és az élővilág számára is” – mondta, márpedig szerinte sokan élnek a vadásztatásból, a szegényebb országok számára ez jelentős bevételi forrás.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Párbeszéd az interjú nyomán azt követelte, tiltsák el a miniszterelnök-helyettest a nyilvános megszólalásoktól és a vadászattól. Szabó Rebeka különösen botrányosak nevezte a vadászatért is felelős kormánytag megnyilvánulásait, miszerint a kóbor kutyával nem történhet jobb annál, ha egy vadász oldalba lövi. „Ha Semjén Zsolt eljut odáig, hogy a kóbor ebek kérdése társadalmi probléma, akkor nincs mentség arra, hogy a kormány nem fejleszti az ebrendészeti telepeket, továbbra sem támogatja a civilek által működtetett állatmenhelyeket” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Szabó Rebeka egyúttal jelezte, helyi állatvédők jelzése szerint külterületre tévedt kutyákat lőnek ki Kaposvár közelében. A fényképekkel dokumentált esetek hátterében szerinte nehéz nem fölfedezni a szándékosságot: az állatokat csalétekkel csábítják a kivégzés helyszínére, a tetemeken vadászfegyverből kilőtt lőszerek nyoma látszik.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.