Semjén: Szent István és Szent László művét folytatjuk + Képek

PR

2012. június 27., szerda 19:23, frissítve: szerda 20:16

Hitet teszünk amellett, hogy a mai körülmények között folytatjuk Szent István országépítő nagy művét, ahogy Szent László királyunk tette annak idején – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Győrben, a lovagkirály káptalandombi szobrának avatásán mondott beszédében.

A politikus arra emlékeztetett: Szent László éppúgy továbbépítette a magyar állam Szent István-i művét, mint az anyaszentegyházat, hirdetve a kereszténységet és erősítve a magyarságot; a külső és belső támadásoktól zaklatott országban nyugalmat és rendet teremtett törvényeivel.

Fotó: MTI
A miniszterelnök-helyettes kedden a Lakiteleki Népfőiskola Szent-Györgyi Albert Kollégiumának több száz hallgatója előtt beszélt, ahol azt mondta: a magyar nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha nemcsak az anyaországi, hanem az egyetemes magyarságot is sikerül megerősíteni. Bővebben>>>

„Erős kézzel védelmezte, ami megtart, és erős kézzel verte le mindazt és mindazokat, akik a nemzet belső és külső ellenségei voltak” – fogalmazott Semjén Zsolt a több száz fős hallgatóság előtt, hozzátéve: „a mi küldetésünk, hogy a lovagkirály életművében felismerjük mindazokat az erényeket és értékeket, amelyek ma is előreviszik nemzetünk ügyét”.

Mi a legfontosabb?

Surján László, az Európai Parlament alelnöke arról beszélt: Szent László tudta, mit ér a vagyon, de azt is, hogy van, ami annál értékesebb, például a haza biztonsága. „Nekünk mi a legfontosabb? Nem került-e a pénz, a vagyon az Isten helyére? Felfogjuk-e, hogy jogos panaszainknál fontosabb a közös háztartás rendbetétele? Tudjuk-e, hogy az adósság megszüntetése nélkül ellehetetlenítjük utódaink helyzetét?” – tette fel a kérdést, hangsúlyozva: az istenébe kapaszkodó ember számára nincs legyőzhetetlen akadály.

Borkai Zsolt és Pápai Lajos megyéspüspök  leleplezik Szent László szobrát
Borkai Zsolt és Pápai Lajos megyéspüspök leleplezik Szent László szobrát
Fotó: MTI


A kétméteres talapzaton álló, két és fél méteres bronzszobrot – Lebó Ferenc alkotását – a családja és cége nevében a városnak adományozó Gasztonyi László kiemelte: Győr mindig is igyekezett olyan környezetet teremteni, hogy a helyi és a multinacionális vállalatoknak egyaránt kedvezzen; 23 év alatt így nőtt vállalata „tyúkólvállalkozásból” több milliárdos forgalmúvá.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere (Fidesz–KDNP) utalt arra: a Gasztonyi család korábban már számos alkalommal támogatta vállalkozásának profiljába vágó adományokkal – például templomok, utak kivilágításával – a várost. A polgármester arra kérte a helyieket, ugyanilyen összefogással építsék együtt a települést.

A győri bazilika apszisa mellett álló szobor felavatása után szentmisét tartottak a templomban, ezt körmenet követte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.