Semjén Zsolt luxusvadászatai: hazugságspirálban a kormánypropaganda

2018. március 12., hétfő 21:46, frissítve: kedd 09:09

Miután a Magyar Nemzet hétfőn beszámolt róla, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök svédországi luxusvadászatait egy olyan üzletember finanszírozta, akinek érdekeltségei rengeteg állami és európai uniós forráshoz jutottak a második és harmadik Orbán-kormány idején, a kormánypárti Origo azzal próbálta megmagyarázni a kínos ügyet, hogy azt állította, hogy valójában a korábbi szocialista Bajnai-kormány döntött az egyik legnagyobb megítélt támogatásról. Csakhogy mindez nem igaz. 

Mint azt megírtuk, összesen öt alkalommal, 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben vett részt rénszarvas- és jávorszarvas-vadászatokon Semjén Zsolt. A kirándulások költségeit pedig minden alkalommal a túrákon szintén részt vevő Farkas József üzletember utalta át a szervezőknek. A vállalkozó érdekeltségei rengeteg állami megbízáshoz jutottak különösen 2010 után – vagyis a második Orbán-kormány beiktatását követően –, és több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Ebből az összegből jutott pénz a Farkashoz köthető ráckevei, négycsillagos Kék Duna Wellness Hotelnek, és még többet kapott a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa. Utóbbi 365 millió forint támogatást, amelyet 2010 és 2014 között fizettek ki a hotelnek.

Erről, az Oxigén Hotel & Zen Spának nyújtott támogatásról állította azt a jegybankelnök fia, a Matolcsy Ádám tulajdonába került kormánypárti Origo, hogy az összeg megítéléséről a Bajnai-kormány idején döntöttek. A kormányzati pályázati portál adataira hivatkozva azt írták, hogy „a pályázat értékelésének időpontja 2010. március 18-a volt, még az akkori április választások előtt került erre sor”, tehát a Bajnai-kabinet vezetése idején.

Azonban a jelek szerint az Origo nevét nem vállaló újságírója vagy a dátumokkal van gondban, vagy tudatosan félrevezeti a portál olvasóit. Ugyanis arra már nem tért ki, hogy a 365 millió forintos pályázati összegről 2010. augusztus 2-án született döntés, vagyis már az új Orbán-kormány vezetése idején.

 

Ráadásul az szintén nem zavarta meg a kormánypárti portált, hogy – mint azt megírtuk – a noszvaji hotel avatóünnepségén éppen Semjén Zsolt tartott beszédet. A miniszterelnök-helyettes többek közt azt mondta: a magyar állam szívesen támogat minden olyan beruházást, amely erősíti a családok összetartását, ezért is finanszírozták (!) a fejlesztést 365 millió forinttal az Új Széchenyi-terv keretében.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem mellékes, hogy az Origo már nem is próbálta azzal mentegetni Semjént, amivel korábbi cikkében – és amivel a kormánypárti politikusok is érveltek –, hogy a politikus családlátogatáson vett részt. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.