Semjén Zsolt: Ugyanazt kell csinálnunk, mint Izraelnek

MN

2017. augusztus 18., péntek 11:52, frissítve: péntek 18:23

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Magyarországnak, Izrael példája alapján, meg kell védenie minden magyart, bárhol él a világban. A politikus erről pénteken, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán beszélt az Országházban.

„Ugyanazt kell csinálnunk, mint Izraelnek, ha Izraelnek szabad, akkor nekünk is szabad. Izrael állam lényege az, hogy minden zsidó, bárhol él a világban, biztos lehet abban, hogy van egy ország, van egy hazája, és ha valahol üldözik, akkor oda haza tud menni, és az az ország minden befolyásával, látható és nem látható befolyásával meg fogja védeni” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Szerinte Magyarországnak ugyanez a feladata: minden magyart meg kell védenie, bárhol él a világban, idézi szavait az MTI.

A miniszterelnök-helyettes a Külhoni Magyarságért Díj tizenegy díjazottja közül kiemelte a venezuelai magyar közösséget, amelyet bár nem üldöznek, de kaotikus, nyilvánvalóan diktatórikus állapotban, létbizonytalanságban él.

Semjén Zsolt ezért a venezuelai magyarságnak azt üzente: Magyarország a hazájuk, bármikor jöhetnek, családostul is, és azok is, akik már nem tudnak magyarul, mert Magyarország minden segítséget meg fog adni nekik.

Venezuela mára a polgárháború szélére sodródott: több mint száz embert öltek meg a Nicolás Maduro diktatorikus rendszere ellen tiltakozó civilek közül, a katonai rendőrség, a Guardia Nacional Bolivariana pedig ezreket fog el és kínoz meg, ehhez sokszor az sem kell, hogy az áldozatok valóban részt vegyenek az elnök elleni tüntetéseken.

Az ország egyes részein kitörő éhínség miatt már állatkertekből lopják a levágásra szánt tapírokat és örvös pekarikat – a megvehető élelmiszer 80 százalékát pedig feketepiaci áron importálják, és feketepiaci áron árulják. Ezen az üzleten néhányan nagyon meggazdagodnak, pedig az embereknek nincs elég pénzük a gyorsan dráguló élelmiszerekre. A szolgáltatások szünetelése miatt kialakuló vízhiány már olyan fokú, hogy egy liter víz 2400-szor többe kerül egy liter (a latin-amerikai országban békeidőben is olcsónak számító) benzinnél.

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.